Lansiranje „hotela za robote“ očekuje se danas, a u tom spremištu bit će smještena dva robota koji će se brinuti za traženje potencijalnih pukotina na ISS-u

 

NASA se priprema ove sedmice za lansiranje novog tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu pa su najavili da će već ove sedmice ISS-u pripojiti – hotel za robote. Naravno, nije riječ o klasičnom hotelu kako su ga iz NASA-e nazvali, već o nekoj vrsti spremišta, odnosno garaže u koju će roboti biti pospremljeni dok čekaju odlazak u akciju.

Prva dva „gosta“ hotela bit će roboti nazvani Robotic External Leak Locators (RELL). Riječ je o uređajima zaduženim za traženje potencijalnih pukotina na svemirskoj stanici.

Pročitajte još: Pas robot “Spot” iz Boston Dynamics-a se koristi u policiji

Njihovo premještanje u poseban prostor razveselit će astronaute koji će sada imati više prostora unutar ISS-a tako da će se u stanici moći skladištiti druge stvari, ali imaće više mjesta za kretanje i istraživanja.

U novom spremištu roboti će biti sigurni od svemirske radijacije, mikrometeora i drugih svemirskih krhotina, a smještajem u poseban prostor višestruko će se ubrzati i olakšati proces pripreme i aktiviranja robota za vanjske uslove.

Trenutno potrebno je više sati kalibracije ta dva robota za vanjske uslove, ali s njihovom pohranom u posebnom spremištu, robotska ruka Dextre moći će lakše da ih dohvati i pošalje na posao.

Sam „hotel za robote“ nazvan je Robotic Tool Stowage (RiTS), a NASA ga je na ISS planirala lansirati juče putem SpaceX-ove rakete Falcon 9, ali zbog jakih vjetrova lansiranje je odgođeno za danas.

Osim RiTS-a, s Muskovom raketom na svemirsku stanicu šalju se i namirnice i različita oprema potrebna astronautima za život i istraživanje u svemiru.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.