Huaweijevi se dobro prilagodio američkoj trgovinskoj zabrani pa je novi flagship Mate 30 Pro proizveden bez američkih dijelova, a Huawei radi i na 5G mrežama bez ijednog dijela proizvedenog u SAD-u

 

Prema izvještaju UBS-a i Fomalhaut Techno Solutions-a, Huawei Mate 30 Pro flagship model smartfona proizveden je bez američkih dijelova.

To ne čudi, pošto je američka vlada uvela zabranu trgovanja američkih tehnoloških kompanija s kineskom kompanijom Huawei, zbog sumnji o špijunaži.

Ali, zanimljivo je vidjeti u kojem kratkom roku se kompanija Huawei prilagodila situaciji i zamijenila američke dobavljače.

Prije zabrane Huawei je koristio čipove američkih kompanija, poput recimo Qorvo i Skyworks. Sada, kada je zabrana na snazi, kompanija može nabaviti nešto čipova od Qorvo-a, ali nešto nabavlja od japanskog proizvođača Murata. Osim toga, Huawei više ne radi s Broadcom-om, od kojega je nabavljao Wi-Fi i Bluetooth čipove, već koristi svoje.

Pročitajte još: Prve slike Xiaomi Redmi K30 pojavile se na internetu

Huawei je još 2012. godine prvi put prozvan špijunom od strane SAD-a, pa se kompanija, čini se, pripremila na trgovinsku zabranu koja je nastupila ove godine. Huawei se oslanja na svoj podbrend HiSilicon za Kirin SoC-ove i Balong modeme, koje dizajnira HiSilicon, a proizvodi.

Ono što Huawei zasigurno ne može tako lako da zamijeni jest Google. Huawei uređaji nemaju pristup Google Play uslugama, a to znači da ne mogu koristiti Googleove android aplikacije kao što su Play Store, Gmail, Mape i druge.
Ovo predstavlja problem za Huawei smartfone na globalnom tržištu.

Model Mate 30 serije i preklopni Mate X imaju open-source verziju Androida s Huaweijevom trgovinom aplikacija AppGallery.

Osim uređaja, Huawei radi na mrežnoj opremi za 5G mreže, koju takođe razvija bez američkih dijelova. Kompanija ima 28% udjela tržišta, i trenutno je najjača. Huawei mjesečno prozvodi oko 5 hiljada 5G baznih stanica, koje su bitan dio infrastrukture, a sljedeće godine kompanija planira da poveća proizvodnju na 125hiljada baznih stanica mjesečno.

(Racunalo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.