Shane Wighton, inženjer i youtub-er, napravio je robota frizera, a robotskim rukama prepustio je i vlastitu frizuru

 

U cijelom svijetu u doba pandemije zatvoreni su frizerski saloni. Zbog toga ljudi imaju improvizirano ošišane frizure iz kućne radinosti ili se uopšte ne šišaju. Tako je Shane Wighton, mladi inženjer i youtuber poznat po svojem kanalu Stuff Made Here, osmislio i napravio kompleksnog robota „frizera“.

Ovaj robot koristi samo makaze, bez trimera, čime je proces šišanja još više otežan. Takođe, prije samog šišanja potrebno je odvojiti dijelove kose u sekcije, kao što frizer češlja kosu i provlači je kroz prste prije rezanja.

Wighton u videu objašnjava da je prvo obučio robota frizera da koristi dva češlja za dijeljenje kose u sekcije, za što je napravio specijalni mehanizam. Međutim, ono što je praktično čovjeku, nije uvijek ‘spretno’ izvesti robotu. Zato su za takav sistem šišanja bile potrebne kamere iznad glave i napredni algoritmi za detekciju objekta koji bi omogućili razdjeljivanje kose, što je mladom inovatoru stvaralo komplikaciju.

Zato je Winghton pronašao zamjensko rješenje u kojem je češalj nadomjestio vakumskom cijevi koja usisava kosu i omogućuje da makaze pristupe kosi. Međutim, i tu su nastali problemi, što je bio sve veći izazov za Wightona. Nije odustao dok nije uspio u svom naumu – da ga robot zaista ošiša na koliko toliko zadovoljavajući način.

Cijeli postupak razvoja robota je zabilježen kamerom. Pogledajte video dole u kojem se vidi da invoator ima puno povjerenje u svoje proračune i hrabro dozvoljava robotu da se na njemu uči šišanju.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.