Istraživači sa univerziteta u Wuhanu izradili su prototip mlaznoga motora koji kao izvor energije ima isključivo električnu energiju, dok za reaktivni pogon koristi usmjereni pritisak plazme

 

Kineski Wuhan posljednjih se mjeseci spominje gotovo isključivo kao mjesto gdje se prvi puta pojavio koronavirus. Naučnici s lokalnog univerziteta u časopisu AIP Advances Američkog instituta za fiziku objavili članak o svojem izumu – funkcionalni mlazni motor na električnu energiju.

 

Komprimovani vazduh i ionizirana plazma

 

Profesor s wuhanskog univerziteta Jau Tang, voditelj ovog projekta, rekao je da je primarna motivacija za rad na novom tipu pogona rješavanje krize globalnih klimatskih promjena. Naročito da se umanji zavisnost civilizacije o fosilnim gorivima, kako u području mašina i fabrika, tako i u autima i avionima.

Njihov mlazni motor tako ne troši nikakvu drugu energiju osim električne, a za ostvarivanje reaktivnog pogona koristi se fizika plazme, četvrtog agregatnog stanja materije.

Šema prototipa motora

Plazma je stanje potpuno ionizirane materije koja se može stvoriti. U ovom slučaju, komprimiranjem vazduha i izlaganjem istoga mikrotalasnom zračenju kako bi ga se ioniziralo. Pretvaranjem vazduha u plazmu stvara se velik pritisak, a njegovim usmjeravanjem dobiva se reaktivni pogon.

Wuhanski naučnici nisu prvi koji su se ovoga sjetili. Ipak njihovo rješenje (za razliku od, recimo, NASA-inog na svemirskoj sondi Dawn) ne koristi plazmu dobijenu od ksenona već od običnog vazduha, a i generiše veću snagu.

 

Električni mlazni avioni na vidiku?

 

Naučnici su za sada izradili tek maleni prototip. Njihov „mlazni motor“ podigao je u vazduh 1 kilogram tešku čeličnu kuglu samo zahvaljujući stvaranju pritiska plazme u cijevi promjera 24 milimetra.

Generisana snaga, kada bi se isti efekt uvećao na veličinu aviona, uporediva je sa snagom mlaznih motora komercijalnih aviona, navode naučnici. Dodaju još da već rade na unaprijeđenju dizajna i efikasnosti te povećanju svog prototipa.

Za sada su, smatraju, pokazali da je ovakvo rješenje primjenjivo u avijaciji i da bi u budućnosti moglo postati alternativom mlaznim motorima na fosilna goriva. Moglo bi da pomogne u izgradnji potpuno električnih mlaznih aviona.

(Bug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.