ZiGGY je mobilni robot za punjenje električnih vozila, a napravljen je da krstari po parkingu i vodi računa o automobilima kojima je potrebna energija

 

Provajder tehnologije za punjenje EV Safe Charge predstavio je ZiGGY – mobilnog robota za punjenje električnih vozila gdje god da su parkirana.

Svojom sposobnošću da se puni putem različitih izvora energije i svojom funkcijom prizivanja, ZiGGY može ublažiti potrebu za ugradnjom posebnih parkirnih mjesta za punjenje EV, jer svako mjesto sada može postati mjesto za punjenje.

Ovaj robot ne samo da može da dopuni bateriju, već i da rezerviše parking mesto, što je posebno korisno u prenaseljenim sredinama. Ovaj projekat kompanije EV Safe Charge liči na kutiju na točkovima. Opremljen je kamerama sa sve četiri strane i svjetlima koja mu pomažu da se lakše orijentiše.

ZiGGY je dizajniran uz pomoć nagrađivanog studija za industrijski dizajn, Box Clever, koji je doprinio dizajnu eksterijera robota, kao i UX-u i identitetu brenda.

Caradoc Ehrenhalt, osnivač i izvršni direktor kompanije EV Safe Charge Inc. i ZiGGY-ov izumitelj, govorio je o svrsi EV robota: „Snažna prodaja električnih vozila i ciljevi smanjenja emisija stvaraju održiviju budućnost, ali infrastruktura za punjenje EV ne prati korak. ZiGGY je fleksibilno i jednostavno rješenje za gotovo svaku kancelariju, tržni centar ili stambeni kompleks kako bi se zadovoljile rastuće potrebe za punjenjem električnih vozila svojih stanara i gostiju bez skupe, dugotrajne infrastrukturne i instalacijske investicije, ako je to uopšte moguće. U mnogim slučajevima, posebno u starijim zgradama, dodavanje EV punjača do sada nije bila opcija.“

 

Pozivanje pomoću mobilne aplikacije

 

ZiGGY robot se poziva pomoću mobilne aplikacije ili infotainment sistema u vozilu. Ako pozovete prije vremena, robot će stići na parking mjesto i zadržati ga umjesto vas, a zatim će se uključiti da puni vaše električno vozilo kada se bezbjedno parkirate.

Nakon toga se ZiGGY će vraća u svoju matičnu bazu kako bi se napunio iz mreže, skladišta baterija, solarne energije ili kombinacije ovih izvora. Na parkinzima bi mogao da se pojavi već krajem 2023, ili početkom 2024. godine.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.