Kada su u pitanju mobilni telefoni, Ejmi Veb, profesorka na Njujorškom Stern univerzitetu predviđa da im je “odzvonilo”, tj. oni bi mogli da nestanu

 

Mobilnim telefonima kakve sad koristimo je „odzvonilo“, dok često pominjani leteći automobili neće u skorijoj budućnosti postati realnost, kaže Ejmi Veb, profesorka na Njujorškom Stern univerzitetu.

Veb je jedna od najuglednijih futurologa današnjice i osim što predaje strateško predviđanje na univerzitetu, osnivač je i instituta čiji su klijenti neke od najvećih kompanija.

„Često se pominje da ćemo do 2030. svi živjeti u gradovima i da ćemo koristiti leteće automobile, ali mislim da je to besmislica. Šta je poenta letećih automobila? Da se izbegne gužva u saobraćaju i da se preveze od tačke A do tačke B. To se može postići i autonomnim prevozom, vozilima bez vozača, a to je trend budućnosti koji je na pragu“, kaže Veb.

Kada je riječ o mobilnim telefonima, jedan od modela koji Veb navodi predviđa da im je „odzvonilo“ i da će nestati, prenosi Sputnjik.

„I to ne bi bilo prvi put kada je moderna tehnologija u pitanju. Sjetimo se da smo pre dvadesetak godina imali ekspanziju digitalnih kamera i pojavu prenosnih računara. Ko bi tada rekao da ćemo samo 10 godina poslije toga imati oba ta aparata u jednom – mobilnom telefonu. Danas kod mobilnih telefona više nema velikih inovacija, a i prodaja opada“, kaže Veb.

Ona predviđa da će se pojaviti novi uređaji koji će preuzeti funkciju mobilnih telefona.

„Danas raste prodaja bežičnih blutut slušalica preko kojih se lako upravlja mobilnim. Sve je više naprava kojima može da se upravlja glasovnim komandama. Mislim da uskoro više nećemo imati jedan aparat sa jednim ekranom, kao što je mobilni telefon, već seriju aparata koji se povezuju sa mobilnim“, tvrdi Veb.

Prema njenim procjenama, moguće je da će se u narednih 10 godina tehnološki uređaji povezati sa „pametnim“ naočarima ili narukvicom i kaže da će ljeto 2020. biti „početak doba pametnih naočara“.

(Sputnik news)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.