Naučnici tvrde da su zabilježili naznake do sada najjače eksplozije u svemiru, pet puta snažnije od bilo koje ranije.

Vjeruje se da je veliko oslobađanje energije nastalo iz supermasivne crne rupe, koja je od Zemlje udaljena oko 390 miliona svjetlosnih godina.

Naučni tim vjeruje da je ta pojava za sobom ostavila divovsko udubljenje u galaksiji Ophiuchus.

Kako prenosi BBC, astronomi duže vrijeme proučavaju ovaj veliki skup galaksija jer su primijetili da ima neuobičajeno zakrivljenu ivicu.

Vjeruju da je razlog tome velika grupa na hiljade odvojenih galaksija među kojima se slivaju vrući gasovi i tamna materija.

Smatraju da bi razlog tome mogla da bude velika šupljina unutar gasova koji se nalaze u toj galaktičkoj grupi, a nastala je kao posljedica emisija iz centralne crne rupe, prenosi agencija Hina.

Prvo su sumnjali u ovo objašnjenje jer je udubljenje veoma veliko i u njemu bi moglo da se smjesti 15 Mliječnih staza (naših galaksija) zaredom.

Njihovu teoriju su potvrdili podaci pribavljeni teleskopima Murchison Widefield Array (MWA) u Australiji i Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) u Indiji.

„Na neki način, ta eksplozija je slična načinu na koji je erupcija vulkana Sent Helens (SAD) 1980. odvalila vrh planine“, kazala je Simona Đakintući iz Pomorske istraživačke laboratorija u Vašingtonu i glavna autorka studije.

Rezultati istraživanja pod nazivom „Discovery of a Giant Radio Fossil in the Ophiuchus Galaxy Cluster“ objavljeni su u naučnom časopisu The Astrophysical Journal.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.