Da bi ste dobili zakrpe vjerovatno ćete morati nadograditi svoj hardware

Microsoft bi vam mogao dopustiti da instalirate Windows 11 na računare sa starijim procesorima, ali to ne znači da ćete dobiti potpuno iskustvo koje ćete pronaći na novijim mašinama. Kompanija je za portal The Verge otkrila da računari sa nepodržanim procesorima nemaju „pravo“ da dobiju ažuriranja za Windows 11, a možda čak neće ni dobiti nadogradnje upravljačkih programa (drajvera) ili sigurnosti. Drugim riječima, možda ćete morati nabaviti noviji hardver samo da bi vaš sistem bio siguran.

Ranije je rečeno da će omogućiti ljudima da instaliraju Windows 11 ISO na starije procesore kako bi pomogli kompanijama da testiraju novu platformu.

Pročitajte još: Windows 11 dostupan u svom prvom Beta izdanju

Ovo ne bi bio potpuno neočekivan potez. Microsoft bi mogao upasti u pravne probleme ako ponudi ažuriranja nepodržanog hardvera – možda ne bi htio rizikovati da vaš računar zakrpi zakrpom ili da vas uvjeri da vam je zagarantovana tehnička podrška. Ovaj pristup omogućava entuzijastima kompanije (koji mogu instalirati nove svježe instalacije putem ISO fajla umjesto da se oslanjaju na zakrpe) bez proširenja njegove kompatibilnosti i uvođenja drugih glavobolja.

Ipak, i dalje ćete imati lošiji pogled na Windows 11, i očito je da je Microsoftova osnovna poruka ostala netaknuta. Kompanija želi da koristite relativno noviji računar s Windows 11, čak i ako to znači da morate čekati dok ne opravdate nadogradnju računara. U svakom slučaju ako imate stariju „mašinu“ ne preporučujemo vam da se apgrejdujete na Windows 11, bar još neko vrijeme do se ne vidi u kom će smjeru ići ova priča.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.