Kompanija Motorola je predala zahtjev za patent sklopivog pametnog telefona, sličan kao Samsung Galaxy Z Flip koji se otvara prema „gore”

 

Motorola, marka koja stoji iza prvog telefona na preklop na svijetu, nedavno je lansirala novi sklopivi pametni telefon koji je imao dizajn na preklop, a sada, novi patent otkriva da bi kompanija napravila korak dalje u evoluciji preklopnih telefona.

Novi patent je prijavljen na WIPO (Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo) prije nekoliko sedmica, a uočila ga je PhoneArena.

Prema patentu, sklopivi telefon na preklop imaće ekran savijen prema van, a ne prema unutra, što je suprotno tipičnom dizajnu na preklop. Ovo predstavlja novi izgled u kategoriji preklopnih telefona, s prednjom i zadnjom stranom prekrivenim ekranom kada su sklopljeni.

motorola predala patent

Ekran je sposoban da se savija fluidno,  dok se pametni telefon okreće u sredini. Iako je zahtjev za patent predat još 2020. godine, Motorola je tek sada dobila odobrenje za korišćenje i plasman.

Zanimljivo je da postoji samo jedna kamera koja je ujedno i glavna i selfi kamera koja je postavljena na gornjoj polovini zadnje strane.

Za sada nije navedeno niti su poznate karakteristike kamere niti pojedine karakteristike ekrana. Prema dostupnim skicama vidljiv je modul kamere koji je „izbočen” u odnosu na ostatak „tijela” pametnog telefona.

motorola sklopivi telefon

U narednom vremenskom periodu jerovatno će stizati još glasina pa i 3D skica u nekoj bližoj budućnosti. Ovo bi mogao biti i pametni telefon sa nižim troškovima proizvodnje što bi onda moglo donijeti i nižu (pristupačniju) cijenu za same korisnike.

Moramo biti svjesni da je ovo još uvijek samo patent i nemamo načina da potvrdimo radi li američki proizvođač pametnih telefona na takvom uređaju. Međutim lansiranje Moto Razr 2019 pokazuje da kompanija integriše svoje klasične dizajne s vrhunskom tehnologijom.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.