Astrofizičari sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju otkrili su dvije mini-Neptun planete koje gube atmosferu zbog zračenja svojih matičnih zvijezda i postaju druga vrsta egzoplanete, super-Zemlje, navodi se u najnovijoj studiji

 

Mini-Neptun planete su uobičajena vrsta egzoplaneta koje kruže u blizini svojih zvijezda. Kao i Neptun našeg Sunčevog sistema, oni se uglavnom sastoje od vodonika i helijuma, ali imaju gušću atmosferu.

Naučnici su posmatrali dve egzoplanete u sistemu TOI 560, koje se nalaze na udaljenosti od 103 svjetlosne godine od Zemlje, i druge dve u sistemu HD 63433, koje su udaljene 73 svjetlosne godine od Zemlje.

Istraživači su otkrili da atmosferski gas izlazi iz najbližeg mini-Neptuna ide ka zvezdi u TOI 560. Sličan fenomen je primjećen u najudaljenijem mini-Neptunu u HD 63433. Navedeno je da gas ide ka zvijezdi, što protivrječi mnogim modelima koji predviđaju odliv gasa u suprotnom smeru.

Vremenom, obe planete mogu ostati samo sa kamenim jezgrom i pretvoriti se u super-Zemlje, navodi se u studiji.

Ako je mini-Neptun prilično mali i dovoljno blizu svoje zvijezde, rendgensko i ultraljubičasto zračenje moglo bi mu oduzeti primarnu atmosferu tokom stotina miliona godina.

Ranije su astrofizičari odvojili novi podtip egzoplaneta od mini-Neptuna, nazvanih „Hycean“. Kod njih postoji veća vjerovatnoća da sadrže atmosferu pogodnu za život. Egzoplanete „Hycean“ uglavnom su prekrivene okeanom (90 procenata) i imaju vrelu atmosferu bogatu vodonikom, do skoro 200 stepeni Celzijusa, u zavisnosti od zvijezda domaćina.

Neki istraživači sugerišu da je Zemlja u prošlosti možda izgledala kao planeta „Hycean“.

Prije ovog otkrića, naučnici su vjerovali da su oblici života mogući samo na egzoplanetama poput super-Zemlja koje imaju stjenoviti sastav i atmosferu.

(Sputnik International)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.