Mozilla javno vriši beta testiranje VPN-a koji bi se našao u okviru Firefox pretraživača, te je trenutno dostupan samo korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Novi servis Firefox Private Network je za sada besplatan za sve one koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama, imaju Firefox nalog i Firefox desktop pretraživač za Windows, Mac ili Linux. Ipak se ne radi o pravoj VPN konekciji, pa je Mozilla zbog toga i ne zove tako, budući da servis enkriptuje samo onaj internet saobraćaj koji se odvija u okviru Firefox desktop pretraživača.

Tako za razliku od pravih VPN servisa neće čuvati podatke koji prolaze kroz druge internet aplikacije poput mejl klijenata, Spotify servisa, te online video igara.

Firefox Private Network ne omogućava ni drugačije Netflix iskustvo, što je tema koja je interesantna u poslednje vrijeme, budući da se broj Netflix sadržaja razlikuje od zemlje do zemlje, a zbog autorskih prava.

Mnogi su u VPN servisima pronašli način da prevare servis, te promene svoju virtuelnu lokaciju, ali Firefox Private Network servis neće pomoći u toj aktivnosti. I upravo se po tome Firefox VPN servis razlikuje od onog koji Opera nudi već neko vrijeme, budući da Opera VPN omogućava promjenu lokacije i drugačije Netflix iskustvo.

Firefox Private Netvork
Firefox Private Netvork

(Tom’s Guide)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.