Na konferenciji za dioničare Elon Musk najavio planove za Teslu – očekivanja su bila velika, a jesu li ispunjena, najbolje govori činjenica da je tržišna vrijednost kompanije na kraju dana pala za 50 milijardi dolara

 

Teslin Battery Day najavljivao se mjesecima. Ljubitelji kompanije i električnih vozila na kraju su saznali šta je Elon Musk predstavio i kakva je „čuda“ najavio za Teslu.

Iako smo mogli čuti brojne zanimljivosti, investitori ipak nisu bili zadovoljni onime što su vidjeli i čuli. Očekivanja su bila jako velika, pogotovo oko baterija koje mogu izdržati milion milja, a pad tržišne vrijednosti Tesle od 50 milijardi dolara najbolje govori o tome je li Musk ispunio ta očekivanja. Problem je, kako je za Reuters opisao analitičar Craig Irwin, što sve o čemu je Musk govorio još nije “gotova stvar”, već su sve tehnologije i dalje u razvoju i nisu spremne za korišćenje i primjenu.

 

Jeftina autonomna Tesla

 

Šef Tesle, što je pokazala i prošlost, na tržištu električnih vozila ipak igra na duge staze te vjeruje da će baterijske tehnologije koje sada razvijaju, kao i napredak u procesu proizvodnje, rezultovati automobilom koji će stajati oko 25 hiljada dolara. To nije sve jer bi taj automobil trebao biti i potpuno autonoman, a na tržištu ga možemo očekivati za oko 3 godine.

Te najave zvuče odlično, ali treba upozoriti da je Musk poznat po probijanju rokova, ali i po tome što na kraju ipak ispuni ono što je zacrtao. Zato se nadamo da će za 3 (ili više godina) putevima zaista voziti autonomne i jeftinije Tesle.

Proizvodnja po cijeni pristupačnog vozila bio je naš san od osnivanja kompanije, naglasio je Musk tokom konferencije koja je održana u prilično neobičnom ambijentu. Naime, posjetioci su, kako bi se pridržavali rastojanja, sjedili u svojim Teslama na parkiralištu te su, umjesto pljeskanja, trubili.

 

Potpuno izbacivanje kobalta iz baterije

 

Što se napretka baterija tiče, Musk je rekao da Tesla razvija i proizvodi vlastite baterijske ćelije u fabrici u Fremontu. Promjene vezane za baterijske tehnologije, a koje uključuju i smanjenje korišćenja ili potpuno izbacivanje kobalta, trebale bi s vremenom uticati na smanjenje cijene baterija. Samim tim i povećanje njihove snage i dometa automobila za više od 50 posto.

Tokom konferencije najavio je i privatnu betu potpuno autonomne verzije Autopilota koja bi trebala biti dostupna kroz mjesec ili malo više. Ona bi trebala donijeti velike promjene vlasnicima Teslinih vozila.

Musk se još pohvalio i novom verzijom „stare“ Tesle. Model S Plaid trebalo bi da ima domet veći od 800 km, od 0 do 60 milja ubrzaće za manje od 2 sekunde. Spomenuo je i velik broj prednarudžbi za Cybertruck, oko 600 hiljada. Proizvodnja tog vozila trebala bi da počne uskoro, a u budućnosti očekujemo i proizvodnju još dva vozila koje je Musk ranije najavio – električnog kamiona i novog Roadstera.

(Reuters)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.