Evropski parlament je izglasao uredbu, koja propisuje da će na baterijama mobilnih telefona morati da piše rok trajanja

 

Pored toga što će na baterijama mobilnih telefona da piše rok trajanja, proizvođači će ubuduće morati da proizvode mobilne telefone kojima će baterija moći lako da se zamijeni.

Dokument je nazvan „Uredba o baterijama“, a izglasan je nakon žalbi potrošača zbog toga da životni vijek baterije traje kraće nakon ažuriranja telefona.

Smanjenje radnog vijeka baterije dovodi do kupovine novog telefona, ili samog punjača, čime se ugrožava ekosistem i tako ukrug.

Uredbom o baterijama se proizvođači obavezuju da proizvode telefone u kojima će baterije moći da se lako zamijene, bilo da to čini sam korisnik ili servis.

Hoće li se lako odvojivi „poklopci“ telefona vratiti u modu, trenutno nije poznato, ali je ovo odluka koju će mnogi potrošači da pozdrave.

Ističe se da bi Uredba o baterijama na snagu trebalo da stupi najkasnije do 2024. godine, do kada proizvođači imaju vremena da se prilagode na nova pravila.

Uredba o baterijama dolazi svega mjesec dana nakon prijedloga vijeća EU da USB-C postane univerzalni standard za punjenje elektronskih uređaja u EU. To bi, prema njihovim navodima, trebalo da smanji elektronski otpad, a potrošačima da donese pogodnosti usklađivanjem interfejsa za punjenje.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.