Zemlje članice EU dogovorile su u srijedu zajednički stav o jedinstvenom punjaču za elektronske uređaje, na osnovu kojeg će pregovarati sa Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.

Zajednički stav, koji su usaglasili ambasadori država članica u Komitetu stalnih predstavnika (Coreper), je mandat koji omogućava predsjedništvu Savjeta da započne pregovore sa Evropskim parlamentom nakon što se parlament usaglasi o svom stavu.

Evropska komisija je 23. septembra prošle godine predložila rješenje za punjenje elektronskih uređaja poput mobilnih telefona i tableta, koji bi svi trebalo da imaju USB ulazni slot tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Komisija je predložila amandman na direktivu da USB tip C treba da postane standardni slot za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosivih zvučnika i ručnih konzola za video igre.

 

Svrha univerzalnog punjača – smanjenje količine elektronskog otpada

 

Jedinstveni USB-C slot će omogućiti potrošačima da pune uređaje sa istim USB-C punjačem, bez obzira na brend uređaja.

Prijedlog predviđa prodaju punjača odvojeno od elektronskih uređaja, što znači da pri kupovini novog uređaja neće nužno biti uključen novi punjač. Ovo bi trebalo da smanji količinu elektronskog otpada.

Uobičajeno rješenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi značajno da smanji broj punjača koji se akumuliraju u potrošačkim domovima i donesu značajne uštede. Prema procjenama Komisije, potrošači u EU bi mogli da uštede 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača. Takođe bi trebalo da smanji količinu elektronskog otpada za oko hiljadu tona godišnje.

Komisija od 2009. godine pokušava da riješi problem jednog punjača za elektronske uređaje, što je dovelo do značajnog smanjenja broja različitih punjača i rješenja za punjenje sa trideset na tri danas.

Da biste dobili univerzalni punjač, potrebno je obezbijediti punu interoperabilnost sa obje strane kabla: elektronskog uređaja i utikača za eksterno napajanje. Komisija najavljuje da će s tim u vezi predložiti izmjenu uredbe koja bi stupila na snagu istovremeno sa novom direktivom.

Najveći otpor univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Apple.

Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB utore za punjenje, ali ne i Appleov iPhone, koji se ne može puniti punjačem napravljenim za najčešće korišćene Android proizvode.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.