NASA je nedavno objavila otkriće tragova kiseonika u atmosferi Venere, što je iznenađujuće s obzirom na toksičnost te atmosfere za zemaljske organizme. Na Zemlji, kiseonik čini oko petinu atmosferskih gasova, dok je u atmosferi Venere dominantan ugljen monoksid, koji čini 96,5 posto.

Istraživanje koje su proveli naučnici NASA-e, u suradnji s Njemačkom svemirskom agencijom (DLR), otkrilo je tragove atoma kiseonika u tankom sloju Venerine atmosfere, skrivenim od običnih analiza. Za ovo otkriće korišten je SOFIA, instrument na konvertiranom zrakoplovu Boing 747SP, opremljen infracrvenim teleskopom, koji omogućava posmatranje svemirskih pojava dok leti kroz stratosferu.

Hajnc-Vilhelm Hubers, njemački fizičar i vodeći autor studije, istakao je da je ovo tek početak razumijevanja evolucije Venere i njenih razlika u odnosu na Zemlju. Uprkos otkriću kiseonika, naglasio je da to ne znači da je Venera pogodna za život, budući da zemaljski organizmi udišu molekule kiseonika, a ne atome. Kiseonik na Veneri nastaje pod utjecajem ultraljubičastog sunčevog zračenja, koje razgrađuje molekule ugljen-dioksida i monoksida na atome u toksičnoj atmosferi Venere.