Nacionalni CERT upozorava da su zadnje dvije sedmice intenzivirane prevare na platformama za e-trgovinu i usmjerene su na korisnike platformi

 

Prevare na platformama za e-trgovinu su usmjerene na oglašivače tih platformi kojima se putem neke od aplikacija za komunikaciju javljaju navodni kupci koji su zainteresovani za proizvode koje su oglasili.

Komunikacija se odvija najčešće putem vibera na primjetno neobičnom srpskom jeziku. Brojevi telefona koji se koriste su najčešće iz inostranstva. Trenutno su najaktuelniji ukrajinski brojevi telefona, piše u saopštenju Nacionalnog CERT-a Republike Srbije.

Tu se ističe da navodni kupac komunikaciju počinje pitanjem oglašivaču da li je proizvod i dalje dostupan i da li kupoprodaju mogu da obave elektronskim putem.

Tada im u svoje ime ili u ime „administratora platforme za e-trgovinu“ dostavlja link sa objašnjenjem da je navodni kupac već uplatio sredstva preko aplikacije. Od oglašivača se traži da klikne na link koji vodi na stranicu na kojoj se zahtjeva da unese u određena polja podatke sa bankovne kartice (broj kartice i CVV broj) kako bi mu se navodno izvršila uplata.

Ponekad navodni kupac od oglašivača pored ovih podataka traži da mu dostavi i kodove koje oglašivač dobija prilikom popunjavanja forme za unos podataka. Kada oglašivač unese podatke i dostavi kodove, lice koje vrši prevaru podiže sva raspoloživa sredstva sa bankovnog platnog računa oglašivača, nakon čega prekida svaku vrstu komunikacije.

Nacionalni CERT u svom saopštenju za javnost savjetuje sve korisnike na platformama za e-trgovinu da se čuvaju prevare i da dobro pročitaju uslove plaćanja platformi koje koriste. Naročito da obrate pažnju kada se od njih traži da ostave podatke o bankovnoj kartici.

Ova prevara je vrsta fišinga, inače najzastupljenijeg sajber napada od koga se možemo odbraniti znanjem. Naučite kako prepoznati fišing i ne dozvolite da budite laka meta, dodaje se u saopštenju.

(N1 info)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.