Najveći avion na svijetu, koji će biti korišćen za testiranje hipersoničnih letjelica podigao se na visinu od 8.200 metara

 

Najveći avion na svijetu, Stratolaunch Roc, prvobitno je dizajniran sa idejom da služi kao nosač za lansiranje svemirskih letjelica iz stratosfere u svemir kako bi doveli satelite u nisku Zemljinu orbitu.

Nedavno je Stratolaunch napravio zaokret u strategiji, odlučivši da pretvori ogromno krilo od 117 metara sa šest Boing motora u probni hipersonični nosač aviona nazvan Talon-A.

U međuvremenu, Stratolaunch je bio zauzet opremanjem Roc aviona s ​​pilonskim sistemom (potpornjem) za prevoz Talona-A. Napravljen od aluminijskih i karbonskih vlakana, pilon ima sistem vitla za podizanje Talona-A i težak je oko 3.629 kg, dok zauzima 4,3 m središnjeg raspona Rocovih krila.

Od dodavanja stuba avionu, program testiranja kompanije se fokusirao na testiranje ove nove konfiguracije u letu, a sada je zabilježen novi uspjeh.

Najveći avion na svijetu poletio je na tročasovni let iznad pustinje Mohave, tokom kojeg je dostigao najveću do sada visinu od 8.200 m.

„Današnji let je uspješna priča o sposobnosti Stratolaunch-a da poveća operacije tempom kojim naši klijenti žele da sprovedu hipersonične testove leta“, rekao je dr. Zachari Krevor, izvršni direktor i predsjednik Stratolaunch-a.

(prnewswire.com)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.