Revolucionarna studija nedavno objavljena u Journal of Clinical Investigation otkriva obećavajući put za borbu protiv bakterijskih infekcija, posebno onih ukorijenjenih u otporne biofilmove, bez pribjegavanja konvencionalnim antibioticima. Predvođeni istraživačima sa Univerziteta u Pensilvaniji i Univerziteta Stanford, ova studija predstavlja nanočestice zlata obložene šećerom kao inovativni pristup i za dijagnostifikovanje i za iskorjenjivanje biofilma, koji doprinose karijesu i ometaju zacjeljivanje rana.

Biofilmovi, koje stvaraju bakterije kao što su Streptococcus mutans i Staphylococcus aureus, predstavljaju veliki izazov štiteći mikrobe od napada antibiotika i ometajući oporavak tkiva. Novo osmišljene nanočestice, koje se sastoje od zlatnih sfera smeštenih u većim strukturama nalik kavezu, nude dvostruki modalitet: stručnu fototermalnu terapiju za uništavanje bakterija i fotoakustično snimanje za preciznu vizualizaciju biofilma.

U pretkliničkim ispitivanjima, ove nanočestice, ukrašene dekstranom za privlačenje bakterija, pokazale su izuzetnu efikasnost. Primijenjene na inficirane zube i ranjenu kožu glodara, nanočestice zlata su brzo uništile biofilm za manje od minute, nadmašujući konvencionalne antimikrobne agense poput hlorheksidina i gentamicina.

Nanočestice zlata za eliminaciju bakterija bez upotrebe antibiotika

 

Za pojedince alergične na antibiotike ili suočene sa otpornim bakterijskim sojevima

Primarna prednost ovog pristupa leži u njegovoj prirodi bez antibiotika, pružajući vitalnu alternativu za osobe alergične na antibiotike ili suočene sa otpornim bakterijskim sojevima. Nadalje, brza i ciljana priroda fototermalne terapije osigurava minimalno kolateralno oštećenje okolnog tkiva, dok efikasno eleminiše biofilmove.

Glavni istraživač Maryam Hajfathalian podvukla je isplativost i jednostavnost tretmana, ističući njegov potencijal da revolucionira upravljanje infekcijama. Naknadne studije će se baviti preventivnim i terapijskim kapacitetima ove inovativne strategije, s ciljem rješavanja pitanja kao što su prevencija karijesa i ubrzano zacjeljivanje rana.