SpaceVIP, vodeća kompanija za luksuzna svemirska putovanja, predstavila je ponudu bez presedana koja će redefinirati ekstravaganciju: iskustvo u svemiru od 500 miliona dolara. Ovo šestosatno putovanje na vrhunskom svemirskom balonu obećava da će kulinarski užitak podići na nove visine, i figurativno i doslovno.

Poznati danski kuhar Rasmus Munk, poznat po svom kulinarskom umijeću s Michelinovim zvjezdicama, organizirat će ovu gastronomsku avanturu. Sa samo šest ekskluzivnih gostiju na brodu, Munk će pripremiti izuzetan meni, koristeći prednosti neusporedivog ambijenta na nadmorskoj visini od 100.000 stopa, gdje će gosti uživati ​​u zakrivljenosti Zemlje i očaravajućim bojama izlaska sunca.

Dok specifičnosti menija ostaju skrivene, Munk nagovještava kulinarsko iskustvo inspirisano inovativnim konceptima kao što su kuhinja inspirirana aerogelom i inkapsulirana aroma. Njegov cilj je pomjeriti granice gastronomije, odražavajući inovaciju koju oličava samo putovanje.

SpaceVip večera u svemiru
Večera u svemiru (Foto: SpaceVIP)

Uprkos visokoj cijeni, interesovanje za ovo inauguraciono putovanje bilo je ogromno. Munk uvažava potražnju i ima za cilj da ubuduće ugosti više učesnika kroz dodatna putovanja i potencijalna prilagođavanja cjenovnih strategija.

Svemirska letjelica, koju je razvio Space Perspectives, ima revolucionarni dizajn koji koristi svemirski balon umjesto tradicionalnog raketnog pogona – tehnologiju koju je pionir NASA. Ova kapsula pod pritiskom osigurava besprijekorno i uzbudljivo putovanje, ne zahtijevajući specijalnu obuku ili opremu za putnike.

 

Pristupačna alternativa

 

Dok SpaceVIP vodi na tržištu luksuznih prostornih restorana, drugi igrači su ušli u arenu. Zephalto, sa sjedištem u Francuskoj, planira ponuditi stratosferska gastronomska iskustva po znatno nižoj cijeni od 132.000 dolara, počevši od 2025.

Kako se granice istraživanja svemira šire, ovi poduhvati označavaju uzbudljivu granicu luksuznih putovanja, nudeći uvid u budućnost u kojoj večera među zvijezdama nije samo san već opipljiva stvarnost za one koji traže vrhunsko uživanje.

(IT mixer)