Nanodijamantska baterija ne stvara nikakvu štetu prilikom rada, a potreban joj je samo pristup otvorenom vazduhu

 

Nanodijamantska baterija (NDB) napravljena je od vještački stvorenog dijamanta i nuklearnog otpada.

Istraživači startupa NDB napravili su i testirali bateriju koja bi jednim udarcem riješila dva problema koja u ovom trenutku muče svijet.

Iako zvuči pomalo neobično, takva bi baterija mogla biti gotovo neispražnjiva odnosno mogla bi da traje nevjerovatnih 28 hiljada godina bez dodatnog punjenja.

Kako ističu u NDB-u, njihova tehnologija omogućuje efikasnije iskorišćavanje električnog napona iz dijamanta koji se koristiti u stvaranju baterije.

Uz to, baterija ne stvara nikakvu štetu prilikom rada. Potreban joj je samo pristup otvorenom vazduhu. U NDB-u se nadaju da će uspjeti da komercijalizuju svoje baterije. Na taj način da ih pretvore u iskoristiv izvor energije za sve – od električnih aviona, brodova, vozila pa do manjih uređaja poput pametnih telefona i nosivih uređaja.

Trenutno su u NDB-u zadovoljni uspešnim testiranjem svog koncepta nanodijamantske baterije, a želja im je da naprave funkcionalni prototip do kraja ove godine.

Interes za ovim baterijama već su pokazale kompanije iz nuklearne, ali i avio i odbrambene industrije.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.