Koje su to istine o trajanju baterije mobilnog telefona doznalo se iz razgovora sa naučnicima i inženjerima koji rade na razvoju baterija

 

Šta brzi punjač radi bateriji vašeg pametnog telefona tokom vremena? Možemo li produžiti životni vijek baterije? Je li sve što dosad znamo o baterijama u mobilnim telefonima tačno? Posvetimo se šest istina o trajanju baterije mobilnih telefona.

Možete li reći da baterija na vašem telefonu izdrži cijeli dan bez punjenja? Ako je odgovor da, vjerujete li da će isti slučaj biti i za godinu dana? Naime, rok trajanja baterija nije izmišljotina, a pametni telefon s jakom i izdržljivom baterijom jedan je od ključnih faktora pri odluci o nabavi novog takvog uređaja kod većine kupaca.

Neprekidan naglasak na dužini trajanja punjenja baterije u mobitelu jedan je i od razloga zbog kojih su brzi punjači mobilnih telefona danas sveprisutni. Deset minuta na brzom punjaču za mobilni telefon može značiti razliku između gašenja dok ne dođete kući ili ograničenog rada u postavkama za maksimalno očuvanje energije u bateriji.

Ali brzi punjači za sobom su povukli i nova pitanja, a jedno od najbitnijih glasi, može li se njihovim stalnim korišćenjem oštetiti baterija pametnog telefona u kratkom periodu te mogu li oni oslabiti zapreminu baterije tokom vremena? Tu je, naravno, i generalno pitanje što zapravo izaziva nepotrebno trošenje baterije u mobitelu?

U razgovoru sa stručnjacima poput naučnika i inženjera koji rade na razvoju baterija, Cnet donosi odgovore na ta i druga pitanja. Evo što su doznali.

 

Ne očekujte promjenu baterijske tehnologije tako skoro

 

Svi mobilni uređaji te većina lične elektronike i električnih vozila koriste punjive litij-ionske baterije. Najveća postignuća u baterijskoj tehnologiji zapravo proizlaze iz postavki za štednju energije ugrađenih u same uređaje te od proizvodnje softvera koji upravlja punjenjem baterija i njihovim pražnjenjem na djelotvorniji način. Drugim riječima, ta rješenja zapravo čine to da korišćenjem mobilnih telefona vi zapravo pijuckate onoliko energije iz baterije koliko je potrebno za određene zadatke, umjesto da neregulisano gutate energiju iz baterije.

Ali na nesreću po pametne telefone, električni automobili, sateliti i kućna napajanja u fokusu su na produženje baterijskog života. To su područja u kojima se očekuje da baterija daleko nadživi rok trajnosti od dvije ili tri godine, koliko obično traje u pametnim telefonima.

Veličina baterije je bitna, jer što je baterija veća, to postoji i više trikova za produženje njezina života.

Na primjer, pri punjenju baterije, napon u njoj raste posebno u posljednjih 20 posto do vrha, što bateriju stavlja pod veliko opterećenje. Kod automobila proizvođači veliku bateriju pune do 80 posto nivoa (što služi kao vrh) tako da ona ne ulazi u nepotrebno preopterećenje prilikom punjenja te time izgubi dio svog životnog vijeka. Istovremeno, automobili s 80 posto punjenja i dalje mogu preći velike udaljenosti. Na taj se način životni vijek baterije udvostručuje.

Kod mobilnih telefona, baterija tek kad je na 100 posto može izdržati možda čitav dan bez punjenja, ali punjenjem na 100 posto baterija se stavlja pod velika opterećenja pa joj se tako skraćuje i rok trajanja.

Osim ako ne dođe do nekog velikog otkrića u baterijskoj tehnologiji, situacija će se moći rješavati isključivo štednjom upravljanom softverski.

 

Ne možete prepuniti bateriju na mobilnom telefonu

 

Ovo je jedna od najvećih bojazni svakog korisnika mobilnih uređaja, ali strah je ipak neopravdan.

Stručnjaci tvrde da je sam sistem za upravljanje baterijom u mobilnom telefonu dizajniran da prekine punjenje kad baterija dostigne 100 posto, odnosno prije nego što krene s prepunjavanjem.

Naravno, ako nešto ne valja sa samom baterijom fizički (kvar), onda je to druga priča.

Dok korisnici najnovijih iPhonea imaju softversku opciju za optimizovano punjenje baterije, korisnici Androida mogu kontrolisati punjenje pa isključiti na 80 posto, ali u tom slučaju mobilni radi sa smanjenim energetskim kapacitetom, ali ne ulazi u onu po bateriju stresnu zonu.

 

Ne biste trebali dopustiti da vam se baterija potpuno isprazni

 

Pražnjenje baterije mobilnog telefona na nulu pokreće u njoj hemijske reakcije koje tokom vremena mogu skratiti njezin životni vijek. Kako biste izbjegli potpuno pražnjenje, sistem za upravljanje radom baterije uključuje bezbjednosne postavke koje gase telefon prije nego što energija u bateriji padne na nulu.

Kad vidite posljednje upozorenje za praznu bateriju pri automatskom gašenju telefona, vi samo mislite da ste na nuli.

Preporučuje se da se mobilni telefon stavi na punjenje kad je na oko 30 posto razine energije.

 

Visoke temperature mogu oštetiti vašu bateriju

 

Pravi neprijatelj svake baterije jest toplotna energija, koja dokazano skraćuje životni vijek baterija tokom vremena.

Već temperature od 30 Celzijevih stupnjeva mogu smanjiti djelotvornost baterije, ističe Isidor Buchmann, osnivač i izvršni direktor kompanije Cadex Electronics.

Dakle, mobilne telefone ne bi trebalo izlagati suncu, već bi trebalo paziti da mu temperatura bude ispod razine od 30 celzijusa.

 

Neoriginalni kablovi i punjači neće oštetiti vašu bateriju

 

Osim ako ne koristite punjače iz kućne radinosti ili oštećene punjače ili kablove, posve je nebitno koristite li originalne kabele i punjače za vaš mobitel.

Ali možete primijetiti da vam se na taj način baterija sporije puni.

Neke kompanije poput Huaweija i OnePlusa imaju vlastiti dizajn za brzo punjenje koji nije kompatibilan s industrijskim standardom, ali ostali proizvođači jesu.

 

Može li se još nešto učiniti za očuvanje baterije mobilnog telefona?

 

Osim standardnih trikova poput smanjenja osvjetljenja ekrana, gašenja opcija Wi-Fi i Bluetooth u mobitelu kad ih ne koristite, zapravo ne postoji neki nepoznati skriveni trik.

Koliko god da ste pažljivi, imajte na umu da baterije u mobilnom telefonu imaju konačan rok trajanja i da neće biti vječne. Možete se približiti tom krajnjem roku što je maksimalno moguće više i pobrinuti se da iscijedite svaki radni dan iz baterije za cijenu koju ste platili uređaj.

(Cnet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.