Naravno da su video-igre pune klišea. Međutim, to ne mora da bude loša stvar, već nam ukazuje na to šta bi trebalo da radimo. Evo samo nekoliko stvari zajedničkih za većinu video-igara.

 

„Ma, to su samo pacovi“

 

Znate onaj osećaj kada igrate neku stealth video-igru i sakrijete se pod stepenište ili iza džakova sa brašnom? Nikome nisu potrebni stražari koji će da realistično istražuju svaki zvuk koji čuju.

Zbog toga i volimo one pomalo komične, koji se malo okrenu kada nam priđu, a onda kažu u prazno „Ma to su samo pacovi“, i nastave svojim putem.

 

Okupljanje tima

 

Nema boljeg osećaja od onog kada sastavite svoj tim od likova koji dopunjuju jedni druge. Kada specijalisti za razne oblasti razviju međusobnu hemiju, više liče na porodicu nego na skupinu odmetnika.

Ovaj element postoji u skoro svakoj RPG video-igri, ali je Mass Effect 2 vjerovatno najbolji primjer. Morate da se potrudite, prođete razne misije i skupite ekipu koja će da krene u konačni obračun. To vas uči da cijenite tim koji imate.

 

Okidači svuda oko nas

 

Sigurno znate situaciju u kojoj otvorite neku kutiju ili uzmete neko oružje koje se najčešće nalazi pod svjetlom reflektora kako ga ni slučajno ne biste propustili. U trenutku kada to uradite, svjetla se gase, a prostorija se puni čudovištima svih oblika i veličina.

Doom je možda prva video-igra u kojoj se ovo desilo, ali tu su i Bioshock, Resident Evil i mnogi drugi horori, ili video-igre sa elementima horora. Možda se ovo koristi i previše, ali nije važno – svi znamo šta će se desiti, u tome je i čar.

 

Burići kažu „bum“

 

Neki koncepti su instant-klasik jer dolaze u pravo vrijeme i rade pravu stvar, toliko su jednostavne da su genijalne. Upravo to je slučaj sa „eksplodirajućim buretom“, koje je od prvog dana voljeno kao i danas.

Uvijek je dobra zabava kada nešto možemo da raznesemo u video-igri, bilo da su to zalihe hrane nekog seljaka iz srednjeg vijeka, bačve pune demonske tečnosti ili boce plina. Loša strana ovoga je što i naš lik često može da nastrada. Dobra stvar je kada se to ne desi. Da li nam je potreban bolji rolerkoster emocija?

(B92/PC Gamer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.