Wikipedija planira da stane na put svakom nepoželjnom ponašanju u okviru platforme, a uz pomoć formalnijeg načina moderiranja sadržaja.

 

Šta je to “Wikipedija nasilje”?

 

Tokom godina se formirala posebna vrsta online nasilja, karakterističnog samo za Wikipedija servis, a u obliku pogrešnih informacija, te nasilnim promjenama sadržaja, sa ciljem da se povrijedi neka javna ličnost, ili da se sadržaj mijenja u skladu sa privatnim uvjerenjima moderatora. Wikimedia fondacija planira da to u budućnosti sprečava, a uz pomoć novih setova pravila, te banovanje svih onih moderatora i korisnika koji ih budu kršili. Pored toga se planira da se više ulaže u Trust i Safety timove, te da se poveća broj zaposlenih, ali i količina sigurnosnih alata.

Cilj je da se razvija i podržava bezbjedno okruženje, te prakse i alati koji eliminišu toksično ponašanje. Najveći problem je u vezi sa Wikipedia volonterima koji su posvećeni, ali nerijetko ulaze u moderatorske ratove, posebno kada su u pitanju kontroverzne teme. Na taj način ugrožavaju korisničko iskustvo, te reputaciju platforme na kojoj mnogi tragaju za informacijama, i očekuju da pročitano bude tačno, a ne oblikovano privatnim uverenjima i predrasudama moderatora, piše The Verge.

Uprkos problemima Wikipediji se veruje, pa je i YouTube koristi za demantovanje video sadržaja koji podržavaju teorije zavere. Da bi se nastavilo sa takvom reputacijom neophodno je da se neki dijelovi unaprede, a posebno oni koji utiču na moderiranje i tačnost sadržaja, prenosi PC press.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.