Na uzorku od ispitana tri glavna Darknet tržišta istraživači su napravili „presjek“ toga koji su podaci najtraženiji na ilegalnom dijelu internet prodaje

 

Prema ispitivanjima koja je radila kompanija Terbium Labs, najtraženiji podaci za prodaju na Darknet tržištu su razvrstani u šest kategorija. To su lični podaci, platne kartice, finansijski računi i akreditivi, nefinansijski računi i akreditivi, „uputstva za prevaru“ i „alati/šabloni za prevaru“.

Sajber kriminalci vremenom su unapredili način trgovanja na legalnim tržištima. Zato danas više liče na velike prodajne lance kao što su Amazon ili eBay, piše sajt Help Net Security.

Rezultati najpopularnijih „artikala su sljedeći“: Uputstva za prevare (u kojima se navodi da postoje detaljni vodiči i procesi) su ubedljivo prvi, sa 49% udela, zatim su tu lični podaci (15,6%) i nefinansijski računi i akreditivi (12,2%).

Među onim slabije prodavanim na Darknet tržištu nalaze se finansijski račun i akreditivi (8,2%). Zatim dolaze alati/šabloni za prevare (8%) i platne kartice (7%).

 

Niska cijena ličnih podataka

 

Druga vrsta najčešćih podataka koja se nalazi na ovim tržištima su lični podaci. Oni izlažu organizacije phishing napadima, kompromitvanju poslovnih mejlova, kao i preuzimanju naloga.

Sajber kriminalci mogu preciznije da biraju žrtve ako znaju više stvari o njima, a mogu i lakše da se lažno predstavljaju.

Prosječna cijena ličnih podataka za jednu osobu je oko 8.5$, a neki od najjeftinijih koštali su i samo 1$.

Ako znamo da ovakvi podaci mogu da naprave veliku štetu mnogim organizacijama, onda je zaista zastrašujuće saznanje da se mogu nabaviti za tako nisku cijenu.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.