Developeri već odavno koriste vještačku inteligenciju za IoT aplikacije prema istraživanju Newarka u kome je učestvovalo  preko 2000 developera iz cijelog svijeta

 

IoT (internet stvari) doživljava uzlet u trenucima kad mobilne mreže pete generacije (5G) polako osvajaju svijet. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da developeri IoT aplikacija uveliko koriste vještačku inteligenciju u istim tim aplikacijama.

Prema istraživanju Newarka, riječ je o njih 49 posto i uzorak je poprilično relevantan. Tačnije, učestvovalo je 2015 developera iz 67 zemalja svijeta, tokom decembra prošle godine. Dakle, ništa nije proizvoljno, niti je određeno lokacijom. Riječ je o stručnjacima koji imaju šta da kažu na području razvoja IoT aplikacija.

I njih gotovo polovina reklo je da upotrebljava vještačku inteligenciju u svom radu, dok njih 51 posto iskreno tvrdi da još uvijek nema dovoljno iskustva da bi se odvažili na takav potez. Ali su svjesni da će vremenom to morati da nauče i već rade na tome. To je ohrabrujuće jer bi vrlo brzo postotak mogao biti dosta veći za one koji koriste vještačku inteligenciju u IoT aplikacijama.

Takođe, istraživanje je pokazalo da 70 posto ispitanika vjeruje da bi korisnici morali da budu vlasnici podataka koje dijele na mreži, dok njih 26 posto smatra da bi vlasnik morao biti proizvođač IoT uređaja koji prikuplja te iste podatke. Sve u svemu, dosta pozitivno razmišljanje – za korisnike.

Nažalost, pitanje bezbjednosti i dalje je slaba tačka jer ga 35 posto ispitanih vidi kao veliki problem u IoT okruženju. Istina, to je pet posto manje nego godinu prije, ali svejedno nedovoljno pozitivno da bi se IoT napokon proglasilo bezbjednom tehnologijom za korišćenje.

Vrhunski stručnjaci su svjesni svih problema i kad njih trećina izaražava zabrinutost, jasno da imaju razlog za to.

Zato se nadajmo da će neko vrlo brzo da ponudi neku konkretniju bezbjednost kako bi se steklo povjerenje i kako bi IoT krenuo još žešće naprijed.

(ICT business)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.