Sergii Gordieievna YouTube-u poznat kao i „The Q“, inženjer i kreator sadržaja, nedavno je završio ambiciozan projekat – potpuno funkcionalan bicikl sa četvrtastim točkovima napravljenim u potpunosti od recikliranih delova. Ovo je jedan od najjedinstvenijih projekata koji su poduzeli Gordijev i njegov tim, a uvjereni su da će neobičan dizajn privući pažnju posmatrača.

Kako bi napravio bicikl, Gordieiev je prvo konstruirao okvir koristeći čelik i zavario komponente zajedno kako bi formirao kvadratni oblik. Zatim je izbušio rupe u okviru kako bi ubacio šipke koje bi pričvrstile lančanik bicikla, omogućavajući glatku rotaciju točkova. Da bi napravio same točkove, Gordieiev je razdvojio postojeći točak na pola i pokrio spoljašnjost pravougaonim lancima umotanim u gumu prepravljenu od odbačenog bicikla.

Bicikl je bio iznenađujuće lagan uprkos teškom čeličnom okviru i prošao je probnu vožnju u parku sa sjajnim bojama. Jedinstveni točkovi stvarali su konstantan zvuk zujanja dok se „glatko“ kotrljao po pločniku, a Gordieiev i njegov tim samouvjereno su proglasili bicikl „skoro normalnim (osim njegovih točkova u obliku kvadrata).“

 

Jedinstvena kreacija i dokaz snage inovacije i mašte

 

Projekat je već privukao veliku pažnju onih koji su ga vidjeli, a Gordieiev se nada da će ljudi biti inspirisani da sjednu na bicikl i odvezu se. Nada se da će bicikl inspirisati druge da se bave sopstvenim projektima, ma koliko oni izgledali ludi. To svakako služi kao primjer onoga što je moguće postići uz malo kreativnosti i malo recikliranih materijala.

Polgedajte ovdje još jedan Gordieiev zanimljiv projekat sa biciklom

Za Gordieiev i njegov tim, bicikl sa četvrtastim točkovima je simbol njihove sposobnosti da stvore nešto novo i uzbudljivo od odbačenih materijala. To je podsjetnik da ništa nije nemoguće i da nijedan san nije prevelik. Nadaju se da će bicikl inspirisati druge da razmišljaju izvan okvira i preuzmu vlastite projekte sa istim entuzijazmom i posvećenošću.

Bilo da će postati popularan način prijevoza ili jednostavno zanimljiv razgovor, bicikl s četvrtastim kotačima jedinstvena je kreacija. To je dokaz snage inovacije i beskrajnih mogućnosti koje se mogu postići kada koristimo svoju maštu i razmišljamo izvan okvira.

U nastavku pogledajte video kako je tekla izgradnja ovog bicikla sa četvrtastim točkovima i kako izgleda finalni proizvod: