Carnegie Mellon TartanPest tim razvija autonomnog robota koji će da kontroliše širenje pjegava lampiona navigacijom po farmama, kako bi pronašao i uklonio njihova jaja

 

Novi autonomni robot s Carnegie Mellon univerziteta sakuplja jaja dosadnih štetočina. U pitanju je pjegava mušica (Spotted Lanternfly), invazivna vrsta s prehrambenim navikama koja uništava biljke i može da ugrozi poljoprivredu. Iz Azije je 2014. godine stigla do okruga Berks, Pensilvaniji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostavljena nekontrolisana, jaja pjegava lampiona bi potencijalno mogla da košta privredu Pensilvanije 324 miliona dolara godišnje.

Autonomni robot je osmišljen tako da se kreće samostalno i da prema prethodno unesenim informacijama pronalazi i uklanja jaja ovih štetočina.

Autonomni robot je osmišljen tako da se kreće samostalno i sakuplja jaja
skupljač jaja štetočina

Larve ugrožavaju biljke tako što se hrane osjetljivim dijelovima, pa je važno da se na vrijeme uklone.

Amiga je mašina koja se s njima hvata u koštac, a liči na vozilo koje na prednjem dijelu ima neku vrstu mehaničke ruke kojom struže jaja sa stabala.

Robot je naučio da prepoznaje objekte koje bi trebalo da ukloni zahvaljujući „deep learning“ metodi, što znači da je prošao kroz pozamašnu arhivu fotografija na kojima može da se vidi samo jedno: jaja uljeza koji uništavaju floru.

(IT mixer)