NASA je objavila da će kompletno složena Artemis 1 misija krenuti 18. kolovoza na posljednje „zemaljsko“ putovanje o 6,4 km iz zgrade u kojoj se raketa kompletira u Kennedy Space Centru (Vehicle Assembly Building) prema lansirnoj rampi

 

Ako ta posljednja faza protekne prema planu, Artemis 1 bi mogao poletjeti prema Mjesecu najranije 29. avgusta. Međutim, datum lansiranja će zavisiti o brojnim faktorima, uključujući zadnje provjere motora SLS-a i vremenske prilike.

Tek kada svi NASA-ini viši inženjeri, naučnici i meteorolozi uključeni u projekat daju zeleno svjetlo, SLS će da upali svoje motore i povesti Orion kapsulu bez posade prema orbiti Zemlje, a potom i Mjeseca.

SLS bi u orbitu Zemlje trebao stići za 8,5 minuta. Ogromni gornji stadijum rakete bi potom trebalo da pošalje Orion kapsulu u translunarnu „injection“ orbitu 80 do 90 minuta nakon uzlijetanja.

Nakon što Orion krene prema Mjesecu, gornji stupanj SLS-a će u orbitu Zemlje da izbaci naučne cubesat satelite, a potom da krene u orbitu oko Sunca.

Orionu je cilj ući u retrogradnu orbitu Mjeseca i tamo će da ostane nekoliko nedjelja. Poslije toga će uz pomoć gravitacije Mjeseca da započne putovanje natrag prema Zemlji.

 

Primarni cilj Artemis 1 misije

 

Primarni cilj Artemis 1 misije je da testira izdržljivost u svim fazama leta. Od lansiranja, leta kroz svemir, pa sve do slijetanja Oriona u more u blizini San Diega. Nakon toga će inženjeri i naučnici detaljno da prouče sve podatke sa senzora letjelice i lutke koja glumi astronauta. Tako bi se osiguralo da je bezbjedna za let astronauta.

Među zanimljivim aktivnostima koje bi trebale da održe interes javnosti za misiju nalazi se i planirano snimanje selfija Oriona s kamera spojenih na solarne panele.

Kada Orion upadne u vodu, pogonska energija u njemu će ostati uključena oko 2 sata. Na taj način bi se vidjelo može li Orion održati sisteme hlađenja za astronaute, a potom će američki ratni brod kapsulu da ulovi i spusti na palubu

Kraj te faze misije će označiti početak višemjesečnih analiza koje bi trebale potvrditi da SLS i Orion zaista mogu da bezbjedno prevoze ljude.

Ukoliko NASA bude zadovoljna, 2024. godine će krenuti misija Artemis 2 koja će povesti ljude u orbitu Mjeseca. Prvi ljudi če se spustiti na njegovu površinu u misiji Artemis 3 koja bi trebalo da poleti 2025. godine.

(Vidi)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.