Novo ostvarenje u naučno-fantastičnoj franšizi „Planeta majmuna“, nazvano „Novo kraljevstvo“ originalni naziv (Kingdom of the Planet of Apes), istovremeno predstavlja nastavak i dublje uranjanje u pozadinu priče, prema riječima redatelja Wesa Balla.

Ova akcijska avantura je deseti film u serijalu „Planet majmuna“ i uvodi gledatelje u novu trilogiju, koja je započela 2011. godine s filmom „Uspon planeta majmuna“, a zatim su uslijedili „Zora planeta majmuna“ iz 2014. i „Rat za planet majmuna“ iz 2017.

„Ovo je svakako velik izazov“, izjavio je Ball, poznat po seriji filmova „Trčanje labirintom“, na premijeri novog filma u Londonu ovog četvrtka.

„Morali smo se odlučiti što tačno želimo postići s ovim filmom. Vjerujem da smo postigli nešto doista vrijedno. Nismo samo još jedan nastavak; mi smo priča za sebe. Nastojimo odati počast prethodnoj trilogiji, ali istovremeno se oslanjamo i na originalni film iz 1968.“, dodao je.

Radnja filma „Planeta majmuna: Novo kraljevstvo“ odvija se nekoliko generacija nakon događaja prikazanih u filmu iz 2017. godine, a fokusira se na mladog i naivnog, ali hrabrog majmuna po imenu Noa (Owen Teague). Kada njegov miran klan koji se brine za orlove bude napadnut, a njegova porodica oteta, Noa kreće u očajničku potragu za njima.

Putujući, Noa se susreće sa starijim orangutanom i prvim čovjekom kojeg je ikada upoznao, što ga suočava s teškim istinama o prošlosti te postavlja pitanja o njegovoj budućnosti i budućnosti cijele  planete.