Nazvan „Factory of the Future 1.0“ (FoF 1.0), novi 3D štampač razvijen na Univerzitetu u Mejnu, SAD, može proizvesti objekte dimenzija do 29 metara u dužinu, 10 metara u širinu i 5,5 metara u visinu.

Ovaj štampač je izuzetno efikasan, sposoban da za samo jedan sat proizvede materijale teške do 227 kg. Dodatno, karakteriše ga sposobnost da prilagođava tehnike štampanja u skladu sa zahtjevima složenih projekata.

Prednost ovog štampača leži i u njegovoj sposobnosti recikliranja većine proizvedenih materijala, omogućavajući tako ponovnu upotrebu resursa. Fokus je stavljen na korišćenje bioloških materijala poput ostataka drveta, što naglašavaju njegovi kreatori.

Tehnologija štampača se pokazuje kao efikasan način za brzu izgradnju ekonomičnih stambenih objekata, što privlači pažnju zagovornika ove tehnologije. U perspektivi, FoF 1.0 bi mogao biti ključan u izgradnji cijelih naselja, sa mogućnošću da izgradi skroman jednospratni dom za otprilike 80 sati.

Pored stambenih objekata, štampač ima potencijal za proizvodnju raznovrsnih struktura, uključujući pomorska vozila i podmornice, zahvaljujući investicijama od strane američkog Ministarstva odbrane i Ministarstva enSergetike.

FoF 1.0 ima svog prethodnika na kampusu Univerziteta u Mejnu, koji je bio poznat kao najveći 3D printer na svijetu. Ovaj raniji model već je korišćen za izgradnju kuće od 56 kvadratnih metara, koristeći drvena vlakna i biosmolu. Novi model je četiri puta veći i, zahvaljujući blizini oba štampača, moguće je simultano raditi na različitim segmentima istog projekta.