Iako sajber-oko radi kao ljudsko proći će još dosta vremena prije nego što vještačko oko poput ovog bude moglo da se koristi za vraćanje vida kod ljudi

 

Istraživači sa Univerziteta nauke i tehnologije u Hong Kongu stvorili su sajber-oko, čija funkcija i struktura imaju mnogo toga zajedničkog sa ljudskim parnjakom.

Vještačka mrežnjača napravljena je od aluminijum-oksida ispunjenog gusto isprepletanim nanožicama. One su osjetljive na svjetlost i prave se od jedinjenja koje se naziva perovskit, a koje se obično koristi u solarnim ćelijama.

Rade kao nervne ćelije u ljudskom oku, prenoseći električne signale kada ih aktivira svjetlost. Ovo sajber-oko ima prečnik od 2 cm, a praznina u centru popunjena je provodnom tečnošću, piše New Scientist.

Naučnici su već testirali da li sajber-oko prepoznaje ono što mu je prikazano. Povezali su oko sa računarom, koji je prepoznao slova I, E i Y. Kako kažu, u teoriji bi se isto desilo i kada bi ga povezali sa ljudskim optičkim nervom.

Mogućnosti sajber-oka su, donekle, slične ljudskom. Vidi skoro isti svjetlosni spektar, a vrijeme reakcije je brže.

Međutim, iako radi kao ljudsko, sasvim sigurno će proći još dosta vremena prije nego što vještačko oko poput ovog bude moglo da se koristi za vraćanje vida kod ljudi. Njegovi nedostaci su u tome što ima manji ugao vidljivosti od pravog oka.  Pored toga rezolucija je mnogo manja nego, na primjer, u mobilnim telefonima.

Takođe, naučnici vjeruju da bi jednog dana mogli sajber-oko da napajaju sunčevom svjetlošću. Možda neće trebati poseban izvor napajanja, bar dok napolju ne padne mrak, prenosi Engadget.

Uprkos svemu, ovo bi moglo da nagovjesti uzbudljivu prekretnicu u tehnologiji, mada već pomjera granice mogućnosti vještačkih očiju. Uz dovoljno preciznosti i pravilan razvoj, ovo bi moglo dovesti do implanta koji obnavljaju vid.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.