Soft roboti (odnosno „meki roboti“) su fleksibilniji od tradicionalnih mašina, i znatno su korisniji kada je potrebno da se pomoću njih istraže neka nepristupačna mjesta

 

Međutim, za većinu soft robota ipak su potrebne elektronske komponente poput pločica, ventila i pumpi. Te komponente su obično teške, skupe i moraju biti vezane za mašine nečim van njihovog tela.

Naučnici sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu su, zato, razvili četvoronožnog soft robota kome nije potrebna nijedna elektronska komponenta da bi mogao da funkcioniše.

U pitanju je robot sa ugrađenim sistemom pneumatskih krugova, koji se sastoje od cijevi i mekih ventila. Laganom i jeftinom pneumatskom sistemu potreban je samo stalni izvor vazduha pod pritiskom da bi se robot pokretao i napajao.

Svaka noga robota je napravljena od tri povezane pneumatske cilindrične komore. One se savijaju kada su pod pritiskomi tako se robot kreće, a mekanim ventilima se mijenja smijer u kom robot ide.

Tim naučnika iz San Dijega vjeruje da su ovim otkrićem došli korak bliže stvaranju autonomnih robota koji mogu da rade bez ikakve elektronike.

U budućnosti bi, smatraju oni, tehnologija mogla da se koristi za stvaranje mašina koje mogu da rade u okruženjima u kojima elektronika ne može da funkcioniše, uključujući magnetne rezonance i rudarska okna.

Za sada, inženjeri žele da poboljšaju način na koji se robot kreće, kako bi riješili problem hoda po neravnim površinama.

(Engadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.