Naučnici su možda prvi put pronašli ostatke Theia u samom Mjesecu, a njezini dijelovi skrivali su se gotovo pred očima nauke

 

Šta se nalazi ispod površine Mjeseca, pitanje je na koje je dio naučne zajednice dugo vremena tražilo konkretan odgovor. A sad postoji mogućnost da su pronašli ostatke Theia.

Jedna od teorija nastanka Mjeseca jeste da se, prije 4,5 milijardi godina objekt veličine Marsa sudario s tad novoformiranom Zemljom. Dokaz o postojanju Theia, tog svemirskog tijela nije dokazan, sve dosad.

U takozvanoj hipotezi divovskog udara, vjeruje se da je planetoid iz ranije faze Sunčevog sistema udario u Zemlju i na taj način pomogao i stvaranju uslova za nastanak života na našem planetu.

Ali, prema teoriji, tokom tog ogromnog sudara odlomio se velik komad planetoida i od njega je formiran naš Mjesec. Taj odlomljeni komad zvao se Theia, a naučnici su sad prvi put našli ostatke Theia u samom Mjesecu. Njezini dijelovi skrivali su se gotovo pred očima nauke.

Prethodno se predviđalo da je 70 do 90 posto Mjeseca zapravo Theia. Međutim uzorci kamenja i stijena s Mjeseca pokazivali su većinom zemaljske izotope kisika, koji se mogu pronaći i na Zemlji, a ne negdje drugdje u Sunčevom sistemu.

Ipak, planetarni naučnik Erick Cano zajedno s timom proveo je detaljnu i metodološku analizu lunarnih uzoraka kamenja i stijena koji su doneseni nazad na Zemlju.

Cano i njegov tim su pregledali izrazito raznolikost uzoraka kamenja s površine Mjeseca te lunarnog vulkanskog stakla i koristeći modifikovane tehnike analize. Otkrili su da se izotopi kisika u lunarnom kamenju uveliko razlikuju, zavisno o tipu kamena i dubini iz koje je uzet.

Otkrili su i da, što je veća dubina iz koje dolazi lunarno kamenje, to su u njemu teži izotopi kisika. To se uveliko razlikuje od izotopa kisika koji se mogu pronaći na Zemlji. Bio je to znak da je ispod površine Mjeseca pronađena Theia.

Cano i njegov tim vjeruju da je Theia omotana prašinom na površini Mjeseca poput bombona. A ona je na površina Mjeseca formirana nakon što se prašina od ogromnog sudara prije 4,5 milijardi godina dogodila.

Sve će to potvrditi ili srušiti buduće misije na površinu Mjeseca i nova temeljna istraživanja.

(RT)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.