Naučnici su proizveli zlato i čak otkrili kako da mijenjaju sastav zlata da bi prilagodili čvstoću materijala. Tako mogu stvoriti bilo kakvu vrstu zlata, čak i u različitim bojama

 

Naučnici sa švajcarskog ETH Zuricha su proizveli zlato u laboratoriji. I to ne bilo kakvo zlato. Njihovo zlato teži pet do 10 puta manje od tradicionalnog 18-karatnog zlata i moglo bi se upotrebjavati za pozlaćivanje nakita koji bi tako zadržao svoju vrijednost, ali bio znatno lakši.

I dok je klasična mješavina 18-karatnog zlata napravljena od tri četvrtine zlata i jedne četvrtine bakra, novo je zlato napravljeno od proteinskih vlakana i polimera lateksa kako bi se stvorila matrica u koju se uglavljuju tanki diskovi zlatnih nanokristala.

Pročitajte još: Misterija kako je moždano tkivo preživjelo u lobanji staroj 2600 godina

Zvuči komplikovano? Pojednostavljeno možemo reći da su stvorili zlato od plastike.

Kako pojašnjava jedan od profesora koji su učestvovali u izradi, Raffaele Mezzenga, novo zlato ima sve karakteristike plastike i zlata.

Lagano je, ako padne na čvrstu podlogu zvuči kao plastika, ali sjaji kao zlato i može se obrađivati kao i klasično zlato.

Naučnici su čak otkrili i kako da mijenjaju sastav zlata da bi prilagodili čvstoću materijala. Tako mogu stvoriti bilo kakvu vrstu zlata, čak i u različitim bojama.

Mezzenga ističe da bi se plastično zlato moglo koristiti za nakit, ali i u elektronskim uređajima kao što su pametni telefoni ili televizori.

Naučnici su već patentirali svoje plastično zlato i cijeli postupak izrade, pa bismo u budućnosti plastično zlato mogli vidjeti i u praktičnoj primjeni.

(ETH Zurich)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.