Naučnicima je bila ideja da stvore premaz za wc šolje kako bi se poboljšala  čistoća i higijena te uštedi voda za ispiranje

 

Naučnici Univerziteta Penn State otkrili su da voda koja se u čitavom svijetu utroši svaki dan za ispiranje WC šolje predstavlja količinu 6 puta veću od čitave potrošnje vode u Africi. Zbog toga su odlučili da razviju ultra klizavi premaz za wc šolje koji bi trebao znatno da smanji potrošnju vode širom svijeta i to za čak 90 posto.

Osim uštede vode, WC šolje s tim premazom bi ujedno trebale da spriječe rast bakterija i smanje neugodne mirise.

Premaz se sastoji od dva sloja koji se nanose sprejevima na običnu keramičku šolju.

Pročitajte još: Nike Adapt Huarache pametne patike sa kojima ćete zaboraviti kako se vežu pertle

Prvi sloj od molekularno cijepljenih polimera stvara molekule koje izgledaju poput malih dlačica, promjera 1.000.000 puta tanjih od ljudskih vlasi.

Taj sloj stvara izuzetno glatku hidrofobnu površinu, dok drugi slojj nanosi tanak sloj maziva oko tih nanoskopskih „dlačica“ kako bi stvorio super klizavu površinu.

Novi premaz su potom testirali u laboratoriju, tako da su na tretiranu keramiku ispustili vještačku fekalnu tvar, koja bi s njega glatko kliznula i ništa se nije zalijepilo, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Naučnici kažu da bi se ovaj dvokomponentni premaz trebao nanositi nakon svakih 500 ispiranja WC školjke i sada im je u planu da tu tehnologiju dovedu na tržište.

Vođeni ovim humanitarnim rješenjima, istraživači se takođe nadaju da njihov rad može uticati na svijet u razvoju. Tehnologija bi se mogla koristiti u toaletima bez vode, koji se široko koriste širom svijeta.

Usudili bismo se reći da je ovo doista revolucionarna, praktična i izrazito korisna tehnologija.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.