Naučnici sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju su izveli eksperiment koji je igračima Resident Evil 7 Biohazard VR igre omogućio da dobiju različite mirise kao što su dim, trula hrana, pa čak i miris mesa koje se raspada

 

Horor VR igra Resident Evil 7 Biohazard je dizajnirana da vas stalno drži u neizvjesnosti dok lutate prostorima kojima stalno prete zombiji i druga čudovišta koja su rezultat neuspješnih eksperimenata za stvaranje super vojnika.

Ali koliko god da su prostori kroz koje se krećete ubjedljivi, nedostaje vam jedan važan sastojak za potpuno uranjanje, a to je miris, ili smrad, kako želite.

Australijski naučnici sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju izveli su eksperiment koji je omogućio igračima da dobiju različite mirise tokom igre koristeći sistem koji je u vazduh ispuštao razne hemikalije koje su oponašale mirise kao što su dim, trula hrana, pa čak i miris mesa koje se raspada.

Za studiju, istraživači su regrutovali 22 subjekta, od kojih je 13 imalo prethodno iskustvo sa VR. Njih trojica nisu imali iskustva sa igranjem video igrica, a samo jedan učesnik je prethodno igrao Resident Evil 7.

Dok su igrali, igru su dopunjavali mirisi generisani olfaktometrom, koji je isporučivao isparljive mirise kroz meku plastičnu cev pričvršćenu ispod noseva učesnika.

Jedan od isparljivih sastojaka bio je cis-3-heksen-1-ol, uljasta tečnost koja miriše na svježe pokošenu travu, kako bi se poboljšao osjećaj boravka u šumi. Drugi je bio dimetil trisulfid, proizvod bakterijske degradacije, uključujući rane faze ljudske degradacije.

Učesnici su prošli kroz isto VR okruženje dva puta, sa ili bez uvođenja olfaktornih stimulusa.

 

Elektrodermalna aktivnost

 

Neposredno nakon svake predstave, učesnici su popunjavali upitnik kako bi odredili svoj „osećaj prisustva“ (osećaj da su na određenom mjestu ili vremenskom periodu) iz cijelokupnog igranja, kao i osjećaj uronjenja u svaku od scena.

Pored toga, fiziološka mjerenja – puls, tjelesna temperatura i elektrodermalna aktivnost kože – prikupljena su od polovine učesnika za svaku igru. „Elektrodermalna aktivnost“ se odnosi na promjene u otpornosti kože na struju na osnovu aktivnosti znojnih žlezda.

Rezultati su pokazali da je dodavanje mirisa značajno povećalo osjećaj prostornog prisustva učesnika u VR okruženju u poređenju sa VR bez mirisa.

Učesnici su takođe ocijenili realizam VR iskustva sa mirisom više od onih bez mirisa, ali miris nije rezultirao promjenom emocionalnog stanja učesnika (uzbuđenje, zadovoljstvo i dominacija).

Tim kaže da mirisi nude priliku za stvaranje impresivnijeg iskustva za povećanje prisustva osobe u VR okruženju, a rezultati imaju širu primjenu za virtuelna okruženja za obuku i terapiju izlaganja virtuelnoj stvarnosti.

Za sada nema planova za komercijalizaciju projekta jer bi uređaj za mirise s olfaktometrom bio preskup gejmerima.

Studiju objavljenu u časopisu PLOS One možete pronaći na ovom linku.

(Vidi)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.