Iz Viber kompanije poručuju da oni od svojih korisnika neće nikad tražiti da pošaljete SMS poruku za ažuriranje Viber aplikacije zato ne nasjedajte na razne oglase da ne postanete žrtva prevare

 

Prethodnih nedjelja ponovo je aktuelna prevara u kojoj se korisnicima Android telefona na Chrome pretraživaču pojavljuje oglas za ažuriranje Viber aplikacije, koje je navodno neophodno da bi se odblokirao Viber nalog – a da bi se to desilo, kako tvrde prevaranti, potrebno je poslati SMS poruku.

Iako je uložen veliki trud da to vizuelno deluje vjerodostojno, imitirajući logo, font i prepoznatljive boje, ovo, naravno, nema nikakve veze sa kompanijom Rakuten Viber. U pitanju je premijum SMS servis koji naplaćuje poslate poruke, a zauzvrat vam ne daje apsolutno ništa. Može se desiti da vas ova prevara skupo košta, jer ćete se slanjem SMS poruke pretplatiti na servis, koji će vam potom periodično (pojedini i na dnevnom nivou) naplaćivati SMS, iako ga vi više niste slali, niti zahtjevali bilo kakvu dalju akciju. Tako će vaš mjesečni račun narasti do neslućenih razmjera.

Najlakši način da ne budete prevareni jeste da apsolutno nikada ne klikćete na “iskačuće” reklame na pretraživačima, kojima je cilj da kod korisnika izazovu paniku i navedu ga na brzu i ishitrenu reakciju, te na taj način izmame novac.

 

Poruke da će Viber uskoro postati platni su prevare

 

Iz kompanije poručuju da oni od svojih korisnika neće nikad tražiti da pošaljete SMS poruku, a sve novosti u vezi sa ovom platformom može se naći isključivo na njihovim zvaničnim kanalima.

Ukoliko dobijete ovakvu informaciju, najbolje je da odmah isključite pretraživač, pokrenete Viber aplikaciju na svom telefonu i ukoliko ona radi – ne postoje nikakvi problemi, niti je potrebno bilo šta da uradite da vam se „odblokira” nalog, jer on i nije blokiran. Ipak, ukoliko imate bilo kakav problem sa pokretanjem Vibera, posjetite Play Store ukoliko ste Android korisnik i App Store za iPhone uređaje, te provjerite da li ste preuzeli poslednju verziju aplikacije. U pitanju su zvanične “prodavnice” aplikacije, u kojima je ažuriranje Vibera bezbjedno.

I za kraj, da razbijemo još jedan mit – i one lančane poruke koje svakih nekoliko dana dobijate od svojih poznanika o tome kako će “Viber uskoro postati platni“, takođe su prevara. Istina, nešto drugačija prevara, jer od vas ne traži novac, ali svakako ne treba da vjerujete u to, niti će vam se bilo šta loše desiti ako poruke ne proslijedite dalje – Viber neće početi da naplaćuje svojim korisnicima slanje poruka, kao ni pozivanje unutar aplikacije.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.