iFixit saznaje da bi zamjena ekrana nekog od modela nove iPhone 13 serije donijela probleme s Face ID funkcionalnostima

 

Kada se izvrši “neovlašćena” zamjena ekrana na iPhone 13 modelima Face ID prestaje da radi. Šta god da pokušate, resetujete, dodate novo lice, Face ID jednostavno više neće raditi.

Nakon takvog postupka iPhone će najprije prikazati poruku o non-genuine display, a Face ID otkazuje poslušnost. Trajno.

Apple je poznat po tome da sve želi imati pod svojom kontrolom pa tako i servis svojih uređaja. Posebno kad je u pitanju zamjena ekrana jer on najčešće strada. Ne bi li prošli jeftinije mnogi se odlučuju da izvrše popravku ekrana na crno, odnosno u neovlašćenim servisima. To vrlo često sa sobom donosi probleme.

Sa strane Apple-a, kompanija ima pravo da to radi budući da garantuju Face ID bezbjednost i za autorizaciju plaćanja. Ne mogu da garantuju ako nemaju nadzor nad servisom.

Sa tačke gledišta korisnika, on se osjeća uskraćen jer iPhone kojeg skupo platimo nije potpuno naš. Sa njim ne možemo šta god želimo, a da pritom zadržimo sve funkcionalnosti koje smo u startu platili.

Federal Trade Commision koji se u SAD-u bori za prava potrošača podstiče i pravo na popravak, a glavna meta im je upravo Apple.

Uvjerenja su da Apple ovakvom politikom podiže troškove za potrošače, guši inovacije, narušava pravo na rad nezavisnih servisa pa i utiče na gomilanje elektronskog otpada.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.