Netflix trenutno nije na vrhuncu. Iako je imao nedavne hitove, poput nedavne četvrte sezone Stranger Things-a, platforma je doživjela svoj prvi pad broja pretplatnika u posljednje vrijeme ne tako davno. Kao rezultat toga, kompanija želi da nadoknadi i dobije novac koji bi mogla propustiti. Netflix vjeruje da su značajan izvor toga ljudi koji koriste zajedničke naloge. Ranije ove godine, kompanija je počela eksperimentisati sa „podnalozima“ kao načinom da osigura da može naplaćivati ​​dodatne korisnike, ali Netflix također istražuje druge ideje.

Sada je Netflix najavio još jedan način na koji bi mogao implementirati plaćeno dijeljenje naloga. Umjesto korištenja podnaloga, ova nova šema bi omogućila korištenje vašeg računa u drugom domaćinstvu uz fiksnu naknadu. Svako u tom domaćinstvu tada može koristiti Netflix kao dio te naknade.

Testiranje ove ideje će početi sljedećeg mjeseca u Argentini, Dominikanskoj Republici, Salvadoru, Gvatemali i Hondurasu. Sve su to zemlje Latinske Amerike u kojima je dijeljenje lozinki uobičajeno. Korisnici će morati platiti dodatnih 2,99 USD mjesečno ako žele podijeliti svoj nalog s prijateljem, osim ako ste u Argentini, gdje košta 219 pezosa (negdje između 0,75 i 1,70 USD jer su argentinski kursevi komplikovani). Nije jasno koliko će ovaj eksperiment trajati i kako će Netflix implementirati ovu ideju u SAD. Inicijalni eksperiment sa podračunima pokrenut je u Peruu, Čileu i Kostariki.

Postoje ograničenja koliko dodatnih domova možete dodati na svoj račun, ovisno o vašem planu. Ako ste na osnovnom planu, moći ćete dodati samo jedan dodatni dom, dok Standard dobiva dva, a Premium tri.

I podnalozi i dijeljenje doma su eksperimenti, a Netflix vjerovatno vidi koji od njih radi bolje prije nego što se konačno odluči na jedno rješenje za sve. Međutim, da bi Netflix zaista mogao natjerati ljude da ovo koriste, moraće to zapravo početi provoditi.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.