Prostorni zvuk je već dostupan na globalnom nivou i na svim Netflix platformama, i drago nam je da je dostupan bez obzira koji model pretplate koristite

 

Netflix, popularna platforma za striming, obradovala je svoje korisnike novom funkcijom na svojim stranicama, a to je mogućnost reprodukcije sadržaja uz prostorni zvuk (surround sound).

Pokušaćemo da na krajnje jednostavan način objasnimo o čemu se zapravo radi. Da li ste ikada koristili (ili imate kućni bioskop kod kuće)? Nešto slično tome Netflix sada želi da donese na svaki telefon, televiziju, kompjuter, tablet gde je Netflix aplikacija prisutna.

Dakle, sada će vaš pametni telefon postati „kućni bioskop“ kada odlučite da pustite neki Netflix sadržaj. Netflix ističe da će ova mogućnost odmah biti dodata velikoj bazi sadržaja, a korisniku ostaje samo da iz menija (u toku reprodukcije) odabere „prostorni zvuk”.

Međutim, postoji i „ali“. To dolazi u vidu činjenice da ako je sadržaj označen kao „Dolby Atmos“ ili „5.1“ onda se prostorni zvuk ne može koristiti. Da ovo nije samo marketinška priča, Netflix je odlučio da se udruži sa Sennheiser-om kako bi donio 3D Surround sound.

Kompanija Sennheiser proizvodi zvučnu opremu i zvučne trake. Zbog toga je ova kompanija odlučila da dio svog znanja „pokloni” Netflix-u kako bi ga učinila još konkurentnijim na tržištu.

Ako gledate Netflix na pametnim televizorima koji imaju prostorni zvuk, onda 3D surround sound neće biti moguć jer pametni televizori već sami koriste sličnu tehnologiju isporuke zvuka.

Treba reći da ako gledate Netflix na iOS platformi, onda iOS već koristi 3D surround sound unutar same iOS platforme, što znači da je funkcija isključivanja zvuka navedena u Netflix-u.

 

Dostupnost na svim platformama

 

Kao što smo rekli, prostorni zvuk je već dostupan na globalnom nivou i na svim platformama, i drago nam je da je dostupan bez obzira koji model pretplate koristite.

Ako takođe imate slušalice koje podržavaju dodatne funkcije za poboljšanje zvuka, onda je iskustvo gledanja Netflix sadržaja još bolje. Ipak, mišljenja smo da je ovo dio „borbe” za korisnike i ostanak na „vrhu trona” jer Netflix u posljednje vrijeme baš i nije imao dobre dane.

Sve je počelo odlukom da se bore sa onima koji dijele svoje lozinke, nakon čega su korisnici počeli masovno da napuštaju ovu striming platformu. Da bi se „izvukli iz nevolje“ posuli su se pepelom i poručili da se neće upuštati u borbu sa onima koji dijele lozinke.

Pristup sadržaju sa prostorni zvukom moguć je upisivanjem „spatial audio“ u Netflix pretraživač. Tada dobijate sadržaj koji ima prostorni zvuk, a iz dana u dan ta baza podataka će se sve više popunjavati.

(Preporucamo)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.