Dugi niz godina, Netflix korisnici dijele svoju lozinku sa prijateljima i porodicom kako bi mogli uživati ​​u programiranju koje nudi servis za striming. Čini se da se dijeljenje korisničkog Netflix naloga možda bliži kraju jer se Netflix suočava s daleko većom konkurencijom nego prije samo tri godine, a prihodi kompanije takođe osjećaju efekte dijeljenja lozinke.

U novom blog postu koji je objavio Netflix, kompanija će započeti testiranje dvije nove funkcije u Čileu, Kostariki i Peruu dizajnirane da obuzdaju trend dijeljenja Netflix naloga.

„Uvijek smo olakšavali ljudima koji žive zajedno da dijele svoj Netflix nalog, s funkcijama kao što su zasebni profili i višestruki prenosi u našim Standardnim i Premium planovima. Iako su ovi bili izuzetno popularni, također su stvorili određenu zabunu oko toga kada i kako se Netflix može dijeliti.“

U ovom postu, Netflix ispravlja zapis, navodeći da računi nisu namijenjeni za korištenje između domaćinstava. Netflix prepoznaje da dijeljenje naloga utječe na njegov prihod, a time i na njegovu sposobnost da ulaže u originalni sadržaj koji privlači pretplatnike.

„Kao rezultat toga, računi se dijele između domaćinstava – što utiče na našu sposobnost da investiramo u sjajne nove TV i filmove za naše članove. Tako smo posljednjih godinu dana radili na načinima da omogućimo članovima koji dijele van svog domaćinstva da to učine lako i bezbedno, a uz to plaćaju nešto više.“

 

Kako bi dodatno naplatio dijeljenje naloga Netflix uvodi podnaloge

 

U narednih nekoliko sedmica, Netflix će početi testirati ono što se slobodno opisuje kao „podnalozi / sub accounts„, ali se službeno naziva „dodatni član / extra member“ za postojeće račune širom Čilea, Kostarike i Perua. Vlasnici naloga mogu dodati do dva dodatna člana koji žive van domaćinstva na svoj nalog uz dodatnu mjesečnu naknadu po članu. Naknada iznosi 2,94 USD u Čileu, 2,99 USD u Kostariki i 2,12 USD u Peruu. Osim toga, svaki od ovih članova bi imao svoje korisničko ime i lozinku.

Kako bi pratio ovu funkciju, Netflix će dozvoliti da se postojeći profili prenesu na drugi nalog ili na postojeći podračun dodatnih članova koji čuva istoriju gledanja korisnika, favorite i personalizovane preporuke.

Netflix je potvrdio da će sačekati da vidi kako će proći test u ove tri zemlje prije nego što napravi bilo kakve promjene na drugim tržištima. Netflix traži da vidi hoće li ova promjena povećati prihod i/ili broj pretplatnika.

Do sada, Netflix nikada nije stvarno nametnuo dijeljenje naloga, iako se izvršni direktor Netflixa pozabavio ovom specifičnom temom tokom razgovora o zaradi u trećem kvartalu 2019. Prema Netflixovim odredbama i uslovima ažuriranim 2. novembra 2021., član 4.2:

„Usluga Netflix i bilo koji sadržaj kojem se pristupa putem naše usluge su samo za vašu ličnu i nekomercijalnu upotrebu i ne smiju se dijeliti s pojedincima izvan vašeg domaćinstva“, navode iz Netflixa.

Originalnu objavu kompanije možete pogledati na ovom linku.

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.