Winamp je odlučio da prodaje nezamjenjivi token (NFT) za originalni grafički interfejs svog medija plejera iz 1997. godine

 

Prodajom originalno interfejsa kao NFT Winamp postaje još jedna u nizu kompanija koje kombinuju nostalgiju sa kripto elementima.

Winamp će svoj NFT ponuditi na aukciji preko OpenSea platforme između 16. i 22. maja, piše The Verge. Sva zarada će biti usmjerena ka Winamp Foundationu i dobrotvornim donacijama.

Pored toga, održaće se i zasebna prodaja 1997 NFT-ova, zasnovanih na umjetničkim radovima koji potiču od originalnog interfejsa, a kreiraće ih sami korisnici. Umjetnici će da dobiju 20 procenata od prodaje ovih NFT-ova, kao i 10 procenata od svih kasnijih prodaja.

Kupci će dobiti blokčejn token, povezan sa slikom originalnog „skina“ ili jednog od njegovih derivata, što je čest sistem za NFT-ove.

Kupci će imati pravo da „kopiraju, reprodukuju i prikazuju“ sliku, ali neće imati vlasničko pravo nad njom.

 

Šta je NFT?

 

NFT označava non-fungible token, odnosno nezamjenjivi token, kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja neki jedinstveni predmet, pojavu, umjetničko djelo ili slično

Engleska skraćenica NFT označava naziv non-fungible token, u prevodu nezamjenjivi token ili žeton. Riječ je o kriptografski zaštićenim djelićima blockchaina koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto sasvim jedinstveno.

Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje vrijednosti i kao provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili „analogne“ imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. Obično su kao jedinstveni zapisi stvoreni na bazi ethereum blockchaina i njegovih pametnih ugovora, iako postoje i oni zasnovani na drugim standardima.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.