Moždane talase koji se bilježe kada čovjek namjerava da izgovori određene riječi moguće je dekodirati i pretvoriti u tekst brzinom koja omogućava gotovo prirodan tok razgovora, pokazuju rezultati ove naučne studije.

 

Predstoji usavršavanje softvera

 

U ovom trenutku, softver koji očitava moždane talase može da protumači samo određene rečenice koje su smještene u njegovu memoriju, ali naučnici vjeruju da je to dovoljno za početak rada na konstruisanju mnogo složenijeg i moćnijeg sistema koji će moći da prevodi riječi koje osoba pokušava da izgovori u realnom vremenu.

Ljekari sa kalifornijskog Univerziteta u San Francisku prihvatili su ovaj izazov u nadi da će stvoriti proizvod koji će paralizovanim ljudima omogućiti da tečnije komuniciraju u odnosu na postojeće uređaje koji se kontrolišu pomoću pokreta oka ili pokretanjem muskulature po virtuelnoj tastaturi.

Milijarderi će ugrađivati čipove u mozak za vječni život

„Do danas ne postoje protetski sistemi koji omogućavaju korisnicima interakciju brzinom normalnog ljudskog razgovora“, napominje Edvard Čang, neurohirurg i rukovodilac studije koja je objavljena u časopisu Nature.

 

Veliki uspjeh, ali pred naučnicima su i brojne prepreke

 

Istraživanje koje je finansirao Facebook bilo je moguće zahvaljujući trojici pacijenata sa epilepsijom koji je trebalo da budu operisani. Prije nego što je obavljena operacija svoj trojici su na površinu mozga ugrađene elektrode kako bi se ustanovilo u kojoj regiji mozga nastaju epileptični napadi.

Tokom boravka u bolnici, ova tri pacijenta su pristala su da učestvuju u istraživanju doktora Čanga. Pomoću ovih elektroda snimane su moždane aktivnosti pacijenata dok su odgovarali na devet postavljenih pitanja i dok je od njih zahtjevano da pročitaju listu od 24 moguća odgovora.

Kina kreirala čip sposoban da čita ljudske misli

Na osnovu ovih snimaka moždane aktivnosti, Čang i njegov tim je konstruisao algoritam koji je povezan sa uočenim obrascima. Softver je uspio da identifikuje gotovo trenutno, i to samo na osnovu moždanih talasa, koje pitanje je pacijent čuo i kakav je odgovor dao, sa preciznošću od 76 i 61 odsto.

 

Etičari su opet zabrinuti

 

Mada su ova istraživanja na samom početku, Vinston Čiong, neuroetičar sa Univerziteta u San Francisku, koji nije učestvovao u ovom projektu, naglašava da bi se moralo raspravljati i o etičkim problemima koje takva tehnološka otkrića sobom nose u budućnosti. Postavlja se pitanje da li će ta „govorna neuroproteza“ moći da čita naše privatne misli.

Međutim, profesor Čang ističe da je i samo dešifrovanje onoga što neko pokušava da izgovori dovoljno teško, a da je čitanje misli praktično nemoguće.

„Nemam namjeru da razvijam tehnologiju kako bih otkrio šta ljudi misle, čak i da je to moguće“, tvrdi profesor Čang.

“Neuralink” radi na simbiozi ljudskog mozga i kompjutera

„Ovo je prvi put da je korišćen ovakav pristup za prepoznavanje izgovorenih riječi i fraza. Važno je napomenuti da smo to postigli koristeći veoma ograničen fond riječi, ali u budućim studijama se nadamo da ćemo uspjeti da povećamo fleksibilnost i tačnost onoga što možemo da prevedemo“, ističe član istraživačkog tima, Dejvid Mozes.

Uprkos obog značajnog proboja, pred naučnicima stoje još brojne prepreke. Jedan od najvećih izazova će biti usavršavanje softvera kako bi mogao da prenosi moždane signale sa što većim fondom riječi. To će pak, zahtjevati algoritme u kojima će biti unijeta mnogo veća količina podataka, kako moždanih signala, tako i riječi.

Naredni cilj će biti „čitanje zamišljenih riječi“, odnosno rečenica izgovorenih u sebi, jer ovaj sistem čita moždane talase koji se šalju ka govornom aparatu – usnama, jeziku, vilici i grlu. Međutim, neki pacijenti sa povredama ili neurodegenerativnim promjenama neće moći da ih koriste, već će im trebati mnogo sofisticiraniji „čitači misli“.

(RTS)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.