Sonda Parker, najbliže NASA-ino oko Sunca, prošlog je ljeta prošla pored Venere tražeći gravitacijsku asistenciju kada je snimila upečatljivu fotografiju misteriozne noćne planete planete, otkrivajući iznenađujuće jasan pogled na Venerinu površinu.

Na slici koju je napravila solarna sonda „Parker“ vidi se kako naš bliski susjed blista – što je, kako se navodi u Nasi, veoma iznenadilo inženjere koji su obradili snimak, prenosi Independent.

Svemirska letelica, lansirana 2018. godine, usred je svog sedmogodišnjeg putovanja da proučava Sunce na udaljenosti od 4 miliona milja (6.437.376 km), najbližeg bilo kojeg objekta napravljenog ljudima.

Ali i drugi objekti u našem Sunčevom sistemu su ključni za njenu misiju. Sonda će letjeti oko Venere sedam puta, i koristiće njenu gravitaciju kako bi se približila Suncu.

Tokom ovih preleta, sonda šalje informacije i ostalim nebeskim tijelima. Prošlog ljeta je pri jednom takvom preletu uspjela da zabilježi zapanjujuću fotografiju Venere i pomogne istraživačima da otkriju nešto neočekivano o ovoj planeti.

 

Kamera provirila na površinu planete

 

Kada su naučnici pregledali fotografiju – snimljenu na Venerinoj noćnoj strani, udaljenoj 12.400 kilometara, pomoću širokougaonog objektiva prikačenog na solarnu sondu „Parker“ – bili su iznenađeni kada su vidjeli da je zabilježila više nego što su očekivali.

Iznenadio ih je svijetleći obod oko planete, ono što se naziva noćnim sjajem, a koji nastaje kada se atomi kiseonika u atmosferi pretvore u molekule kada je na toj strani planete noć, i emituju svjetlost.

U središtu fotografije je taman objekat, a to je Tera Afrodita, najveća planinska regija na površini Venere. Izgleda mračno jer je hladnija od okolnog područja.

„Objektiv je prilagođen i testiran za posmatranje vidljive svjetlosti“, navodi Angelos Vurlidas, naučnik iz Laboratorije za primenjenu fiziku „Džons Hopkins“. „Očekivali smo da ćemo vidjeti oblake, ali kamera je provirila pravo na površinu planete“.

Naučnici su ponovo provjerili koliko je ovaj instrument osjetljiv na infracrvenu svjetlost. Ako je, kako se čini, oprema u stanju da vidi talasne dužine bliske infracrvenom spektru, onda bi to moglo biti još korisnije no što se očekivalo, što će naučnicima omogućiti da proučavaju prašinu oko Sunca i u blizini Sunčevog sistema.

Sonda je ove nedjelje ponovo prošla Veneru, a naučnici su zakazali još noćnih fotografija Venere u ovom preletu te se nadaju da će te podatke obraditi do kraja aprila.

(RTS / Independent/ TheVerge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.