Niantic je kompanija koju bi mnogi od vas mogli znati po igrama poput Pokemon GO, igre zasnovane na proširenoj stvarnosti (AR – augmented reality) u kojoj igrači mogu hodati po stvarnim lokacijama kako bi uhvatili razne Pokemone i igrali protiv drugih igrača. Kompanija je pomogla da igre s proširenom stvarnošću postanu popularne i predstavi njihov potencijal.

Međutim, čini se da Niantic sada to želi proširiti jer je prema tvitu izvršnog direktora kompanije, Johna Hankea, kompanija radi na vlastitim paru AR naočala. O uređaju se ne zna puno, ali izgleda da ima ugrađenu leću i zvučnik. Međutim, moramo se zapitati znači li da leća podržava dioptrijske naočale.

Headset s proširenom stvarnošću i nije baš nešto novo. U prošlosti smo vidjeli slične koncepte. Google se okušao u izradi pametnih naočala, ali to nije uspjelo. Čuli smo glasine da Apple takođe planira svoj ulazak na tržište sa AR headsetom, ali to bi moglo potrajati.

Nismo sigurni šta je Niantic planirao za uređaj. Ukoliko ga stvara samo za igranje Pokemon GO-a, čini se pretjeranim, pa se nadamo da će kompanija u budućnosti imati više detalja.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.