Tek što je premijera filma „Aleja noćnih mora“ (Nightmare Alley) Giljerma del Tora prošla, pohvale su krenule da pljušte, a mnogi su otišli korak dalje, pa su već dodelili nagradu Oskar ovom filmu

 

Premijera filma Nightmare Alley, koji je zasnovan na istoimenom romanu Vilijama Lindzija iz 1946. godine, održana je u Njujorku. Glavne uloge tumače Bredli Kuper kao Sten i Kejt Blanšet kao doktorka Lilit.

Pored njih u filmu se pojavljuju i Vilem Dafo, Ričard Dženkins, Runi Mara, Toni Kolet i drugi.

Urednik magazina Variety Ramin Situd, među prvima je prokomentarisao film i posebno se osvrnuo na glumu Bredlija Kupera.

”Bredli Kuper će najvjerovatnije da osvoji Oskar za glumu u Aleja noćnih mora”, napisao je on, dok je njegov kolega iz istog magazina nekoliko riječi hvale posvetio i Del Toru.

”U sklopu Aleje noćnih mora su dva filma. U jednom Bredli Kuper dobija Oskar, u drugom zlatna statua ide na policu vizionarskom režiseru Giljermu del Toru. Može da se desi jedno od ta dva, oboje ili ništa, ali u najmanju ruku, trka za tu prestižnu nagradu u kategoriji za najbolju scenografiju je završena noćas”, smatra Klejton Dejvis.

FIlmski kritičar Džez Tenglej ovo ostvarenje je okarakterisao kao briljantno.

”Giljermo del Toro je napravio nevjerovatno lijep i sjajan film. Scenografija oduzima dah, a gluma je spektakularna, na čelu sa Bredlijem Kuperom koji je donio najbolju ulogu ove godine”, mišljenje je Tengleja.

 

Usamljena negativna kritika

 

Sa druge strane, njegov kolega Robert Daniels nije bio toliko oduševljen.

”Nisam impresioniran filmom. Sve je veoma mutno, da nisam bio u stanju da vidim lica glumaca. Bilo je momenata kada sam morao da napregnem oči kako bih video plesača. FIlm je bio predug, a Bredli Kuper me nije oduševio”, napisao je on u svojoj kritici.

Ipak, ovo je bila usamljena negativna kritika, s obzirom na to da su pohvale stigle i od Kevina Polovija iz Yahoo Entertainment portala, ali i poznatog pisca i filmskog kritičara Erika Dejvisa.

”Film Giljerma del Tora „Nightmare Alley“ (Aleja noćnih mora) je zavodljiv u smislu da vas odvlači u priču o čovjeku koji je izgubljen u prevarama. Scene između Kupera i Blanšet su sjajne”, istakao je Dejvis.

Prvi film po istoimenom romanu snimljen je još 1947. godine, a dugugodišnji saradnik del Tora, Ron Perlman predložio je reditelju ideju o snimanju nove verzije još 1992. godine, ali tada nisu uspjeli da realizuju projekat, jer je prava posjedovala kompanija Fox.

Kuper je prije premijere otkrio da je dijelom prihvatio ulogu zbog saradnje upravo sa režiserom i Perlmanom.

”Prihvatio sam ulogu zbog prilike da radim sa svim tim ljudima, prvenstveno sa Giljermom, ali i glumačkom ekipom koja je već bila sastavljena. To je bio san svakog glumca”, kazao je on.

Film će u bioskopima širom svijeta početi da se prikazuje od 17. decembra.

(Vijesti.me)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.