Nintendo se odlučio povući sa tržišta mobilnih igara nakon za njih razočaravajućih finansijskih rezultata

 

Odluka da se Nintendo povuče je još zanimljivija, jer je došla baš u vrijeme kada je tržište mobilnih igara u velikom “procvatu” zbog pandemije koronavirusa.

Još 2018. godine uprava Nintenda je smatrala da će igre za pametne telefone donositi velike prihode i da će taj dio poslovanja dostići vrijednost od čak milijardu dolara sa potencijalom za dalji rast. Tada je bilo planirano da Nintendo pusti u prodaju dvije do tri mobilne igre godišnje, ali u maju 2020. godine došlo do promjene planova, budući da su planirani rezultati jako podbacili.

Kompanija je “nakon detaljnih analiza odlučila fokusirati se na eko-sistem igara koje kreirane za Nintendo igraće konzole”. Ta je odluka donesena najviše zbog toga što je u vremenu između februara i maja 2020. godine, kada su druge kompanije imale rekordne zarade zbog sve većeg broja igrača koji su se našli u karantinu, Nintendo prošao znatno lošije.

 

Razočarali naslovi Mario Kart Tour i Fire Emblem Heroes

 

Predsjednik Nintenda-a Shuntaro Furukawa prošlog mjeseca je rekao japanskim medijima da kompanija „ne mora nužno nastaviti da objavljuje mnoge nove aplikacije za tržište mobilnih uređaja.“

Prema Bloombergu, Nintendo je razočaran dosadašnjim prihodima od naslova kao što su Mario Kart Tour i Fire Emblem Heroes.

Osim toga, navodi se da je kompanija nezadovoljna ograničenjima mobilne platforme iz perspektive dizajna igara.

„Kompanija vjeruje da njene franšize najsvjetlije sijaju sa Nintendo konzolom. Nikada nije bilo u potpunosti ugodno s interfejsom telefona koji je samo osjetljiv na dodir“, prenosi Bloomberg.

Ali, priča ima i drugu stranu – igrica Animal Crossing: New Horizons koju je Nintendo lansirao za svoju igraću konzolu Switch dostigla je nevjerojatnu popularnost. To je posredno uticalo i na povećanje vrijednosti dionica kompanije, ali i na budućnost samog poslovanja.

Po nekim proračunima, gejming kompanije će do kraja godine od mobilnih igara zaraditi oko 77 milijardi dolara.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.