Za one koji su se nadali da će uživati u online igrama na Wii U-ovom Splatoon-u ili 3DS-ovom Super Smash Bros-u tokom praznične sezone, postoji potencijalno razočaranje. Izvještaji različitih korisnika i platformi poput Nintendo Life-a pokazuju da je Nintendo pokrenuo ograničenja na online mogućnosti obje konzole neposredno prije Božića, zatekao mnoge nespremne.

Iako je isključenje bilo očekivano, Nintendo je prvobitno najavio akciju početkom aprila. Međutim, nedavni razvoji sugerišu da bi se neki korisnici već mogli suočiti s ograničenjima. Jonathan Barrow iz Pretenda, grupe koja radi na alternativnom Nintendo Network rješenju, spomenuo je da su ove promjene dio Nintendovog faznog pristupa koji vodi do potpunog gašenja. Pretendo se i dalje nada vraćanju online funkcionalnosti za konzole u budućnosti.

Nintendo je nagovijestio da bi aprilski rok mogao biti podložan promjenama, sugerirajući da bi online usluge mogle završiti prije nego što se očekivalo. Ipak, jasnija komunikacija je možda omogućila igračima da malo duže uživaju u svojim omiljenim naslovima, kao što je Kid Icarus: Uprising, na mreži.

Ovaj nedavni potez Nintenda dolazi nakon što je kompanija ranije ukinula svoje eShop usluge za 3DS i Wii U. Igrači sada ne mogu kupiti nove naslove ili se uključiti u online multiplayer sesije sa postojećim. Nadalje, Miiverse, jedinstvena društvena platforma za konzole, prestala je s radom 2017. godine, iako su njegove objave i dalje arhivirane.

Svijet igara često viđa takve tranzicije. Igre i platforme na kraju nestaju, stvarajući prostor za novija iskustva. Međutim, ove promjene također utiru put potencijalnim rimejkovima i ažuriranjima, poput osvježenja Luigi’s Mansion: Dark Moon o kojem se pričalo za Switch u narednoj godini.