Verzija Mozilla Firefox 102 se pojavila 28. juna, a s novom funkcijom koja URL-ove oslobađa parametara koji su služili da se korisnici prate na mreži.

Rijetko koji građanin želi da se o njegovom internet ponašanju zna previše, ne zato što nužno nešto krije, već zbog toga što svako želi da bude bezbjedan.

Brojne kompanije, među njima i Facebook, Marketo, Olytics, te HubSpot, su pomenute parametre koristile za praćenje klikova na linkove.

Firefox 102 završava s tom praksom, a uz pomoć nove „Query Parameter Stripping“ funkcije koja automatski čisti URL-ove, bilo da se klikće na link, ili se neka web adresa kopira u adress bar, prenosi PC Press. Da bi se nova Query Parameter Stripping funkcija aktivirala potrebno je da se ode u Firefox Settings, klikne na Privacy & Security i ‘Enhanced Tracking Protection’ izmeni na ‘Strict’.

Korisnici bi nakon toga trebalo da budu bezbjedniji, a preporučuje se da ukoliko primjete da web sajtovi nakon ove promjene ne rade podešavanja vrate u prethodno stanje.

(PCpress / Bleeping Computer)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.