Prema uredbi EU, svi novi automobili koji se prodaju u EU poslije 6. jula moraće da imaju određene sisteme koji bi trebalo da povećaju bezbjednost u vožnji

 

Prema propisima EU, neke nove tehnologije koje poboljšavaju bezbjednost u vožnji, jer se njihovom primjenom može smanjiti broj nezgoda i spasiti veliki broj života, će uskoro postati obavezne za sve nove modele automobila koji se prodaju u Uniji.

Između ostalog, jedna od ovih opcija odnosi se na borbu protiv vožnje u pijanom stanju ugradnjom posebnih uređaja koji bi zabranili osobama pod dejstvom alkohola da počnu da voze. Ovakvi uređaji bi bili ugrađeni u automobile ljudi koji su već bili uhvaćeni u prebrzoj vožnji  i ranije izazivali saobraćajne nezgode. U početku će o ovim uređajima odlučivati svaki zakon, ali će proizvođači automobila morati da izvrše pripreme za njihovu ugradnju.

Takođe, u vozilima će biti tzv crna kutija (EDR sistem) koja će čuvati podatke o brzini, položaju volana, svjetlima i slično i snimaće posljednjih nekoliko sekundi prije udesa. Opcija kojom neki vozači sigurno neće biti oduševljeni je i inteligentni asistent koji vozače upozorava na brzinu.

carVertical banner - sponsored

Prema podacima navigacije ili praćenjem saobraćajnih znakova, sistem će da upozori vozače na ograničenje maksimalne brzine. Moći će čak i da smanji snagu motora (jačim pritiskom na pedalu gasa, ovaj sistem bi trebalo da se isključi). Isti sistem treba da ima mogućnost da upozori vozača kada mu je dozvoljeno, a kada da ne pretiče u toku vožnje.

 

Mogućnost deaktivacije bezbjednosnih sistema tokom vožnje

 

Druge interesantne obavezne tehnologije, koji povećaju bezbjednost u vožnji, uključuju parking senzore i zadnju kameru, koji se godinama ugrađuju u nove modele automobila, automatsko kočenje u slučaju nužde, sistem da ostanete u svojoj traci i upozorenje na umor i ometanje vozača dok je za volanom.

Prema Evropskom savjetu za bezbjednost saobraćaja, vozači će moći da deaktiviraju sve ove bezbjednosne sisteme tokom vožnje.

Ova uredba stupa na snagu 6. ​​jula ove godine, kada će svi novi modeli automobila, ali i autobusa i kamiona morati da imaju implementirane pomenute opcije, dok će modeli predstavljeni do tog datuma imati prelazni period prilagođavanja. Za takve modele ova uredba će postati obavezna od početka 2024. godine.

(Zimo)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.